Izvor: Blic, 13.Sep.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deficit Fonda PIO 3,9 milijardi dinara

Deficit Fonda PIO 3,9 milijardi dinara

BEOGRAD - Upravni odbor Fonda za penzijsko invalidsko osiguranje zaposlenih Srbije usvojio je juče informaciju o finansijskom poslovanju Fonda za prvih šest meseci ove godine. Prema toj informaciji u prvom polugodištu prihodovane su 29,3 milijarde dinara, potrošeno 29,7, dakle 400 miliona dinara više, ali je zbog duga od tri i po milijarde prenetog iz ranijih godina Fond zaključno sa junom imao deficit od 3,9 milijardi dinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Obrazlažući podatke o poslovanju Ivan Mimić, finansijski direktor Fonda rekao je da ima razloga za zadovoljstvo, jer su penzije uglavnom redovno isplaćivane, ali i ukazao na moguće teškoće u mesecima koji slede.- Posle prelaska sa neto na bruto sistem zarada beležimo pad priliva novca od plaćanja doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje. Taj pad u junu je iznosio 33 odsto i bojim se da nas, ukoliko privreda konačno ne krene, čekaju teški dani. Sva sreća što je republički budžet svoje obaveze prema nama uredno izmirivao, ali u narednom periodu biće nam vrlo teško ukoliko ne poraste broj novozaposlenih, a naši rashodi ne ostanu na istom nivou, rekao je Mimić.

Rečeno je, takođe, da je na kraju šestog meseca fond od svojih dužnika potraživao oko 4,2 milijarde dinara. Najveći fondovi dužnici su preduzeća koja mu zbog neplaćanja doprinosa za osiguranje duguju 2,9 milijardi, zatim Federacija čiji dug iznosi skoro 700 miliona i Republika sa neizmirenim obavezama od 506 miliona dinara. Upravni odbor juče je formirao komisiju koja će se baviti utvrđivanjem predloga za imenovanje novog direktora Fonda.

Marija Todorović, član Upravnog odbora informisala je UO o radu radne grupe angažovane na pripremi izmena Zakona o penzijskom osiguranju. Ostajući pri stavu grupe da se detalji pre izrade konačnog teksta nacrta ne iznose u javnost Todorovićeva je rekla da bi pre upućivanja ovog zakona u skupštinsku proceduru trebalo doneti zakon o radu, ali i izmeniti savezni zakon koji reguliše problematiku penzija ili doneti odluku da Srbija ipak ide na donošenje svog zakona.

R.M.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.