Izvor: Politika, 11.Dec.2014, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečja prava su zakon

„Po­li­ti­ka” će u okviru partnerstva sa Unicef-om objavljivati jednom mesečno stranu posvećenu pravima deteta

 Narednih 13 meseci „Po­li­ti­ka” će, u okvi­ru part­ner­stva sa Uni­ce­f-om, ob­ja­vlji­va­ti jed­nom me­seč­no stra­nu po­sve­će­nu pra­vi­ma de­ce. Stra­ne će bi­ti ob­ja­vlji­va­ne če­tvrt­kom, a po­sve­ći­va­će­mo ih gra­đan­skim, kul­tur­nim, eko­nom­skim, so­ci­jal­nim i dru­gim pra­vi­ma naj­mla­đih. 
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Pod­se­ća­mo, Re­pu­bli­ka Sr­bi­ja je ra­ti­fi­ko­va­la ovu kon­ven­ci­ju i ti­me pre­u­ze­la oba­ve­ze ko­je iz nje pro­is­ti­ču.  

„Re­pu­bli­ka Sr­bi­ja je po osno­vu suk­ce­si­je od 2001. go­di­ne čla­ni­ca Kon­ven­ci­je o pra­vi­ma de­te­ta („Slu­žbe­ni list SFRJ Me­đu­na­rod­ni ugo­vo­ri”, broj 15/90 i „Slu­žbe­ni list SRJ”, br. 4/96 i 2/97) i oba nje­na pro­to­ko­la – Fa­kul­ta­tiv­ni pro­to­kol o pro­da­ji de­ce, deč­joj pro­sti­tu­ci­ji i deč­joj por­no­gra­fi­ji uz Kon­ven­ci­ju o pra­vi­ma de­te­ta i Fa­kul­ta­tiv­ni pro­to­kol o uče­šću de­ce u oru­ža­nim su­ko­bi­ma uz Kon­ven­ci­ju o pra­vi­ma de­te­ta u ju­lu 2002. go­di­ne („Slu­žbe­ni list SRJ”, br. 7/2002). Re­pu­bli­ka Sr­bi­ja pre­u­ze­la je oba­ve­zu da, u skla­du sa čla­nom 44. kon­ven­ci­je, pod­no­si Ko­mi­te­tu za pra­va de­te­ta ini­ci­jal­ne i pe­ri­o­dič­ne iz­ve­šta­je o na­či­nu pri­me­ne kon­ven­ci­je i op­ci­o­nih pro­to­ko­la uz nju i po­što­va­nju – za­ga­ran­to­va­nih pra­va de­te­ta.

Dru­gi i tre­ći iz­ve­štaj ko­ji je tre­ba­lo da se pod­ne­su mar­ta 2013. go­di­ne, još ni­su do­sta­vlje­ni ko­mi­te­tu”, na­vo­di Uni­cef.

Danas, na Dan Uni­cef-a go­vo­ri­mo o tome da li treba menjati sta­ro­snu gra­ni­cu za kri­vič­nu od­go­vor­nost, ko­ja je u Sr­bi­ji – 14 go­di­na.  

D. I.

objavljeno: 11.12.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.