Izvor: B92, 22.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečak van životne opasnosti

Beograd -- Dečak koji je uboden nožem u grudi u ponedeljak u Knez Mihajlovoj ulici, operisan je i nalazi se van životne opasnosti.

Kako je izjavio direktor odeljenja hirurgije Urgentnog centra, gde je N. B. (16) smešten i operisan, Đorđe Bajec, dečak je primljen u ponedeljak popodne, kada su ustanovljene povrede dijafragme i jetre, kao i da mu je otvorena plućna maramica, zbog čega je hitno operisan. Bajec je dodao da su povrede opasne po život, ali da je njegovo stanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posle operacije stabilno.

Ministar prosvete Slobodan Vuksanović posetio je dečaka, koji mu je rekao da je umesto u molitvenu šetnju sa dva druga otišao do Knez Mihajlove ulice: "Kazao mi je da u to vreme, dok je kolona išla prema Hramu, da je sa nekoliko drugara bio u Knez Mihajlovoj ulici i da su ga tamo napali, da bi mu oteli mobilni telefon, koji je držao u ruci, nepoznati mlađi ljudi, ali stariji od njega i da je tako došlo do tog strašnog događaja".

Vuksanović je najavio da će posle sastanka sa ministrom Jočićem u utorak, javnost već u sredu biti upoznata sa merama koje se preduzimaju u cilju zaštite dece u školama. Vuksanović je rekao da neće podneti ostavku zbog poslednjih tragičnih događaja, dodavši da za sve što radi ima podršku roditelja učenika i direktora škola.

Preventivne mere

Jedna od preventivnih mera biće proširenje projekta školskog policajca. Šef beogradske policije Milorad Simić, kaže da je taj projekat već dao rezultate i da u školama koje imaju svog policajca ima manje problema: "Trenutno je 60 škola pokriveno sa 54 školska policajca. Školski policajac je samo animator bezbednosti. Ne možemo očekivati da on sam reši sve probleme u školama i rukovodstvo škola mora da preuzme odgovornosti za stanje bezbednosti u svojim školama".

Da bi se povećala bezbednost građana i njihove imovine, policija je najavljivala uvođenje pozornika koji bi trebalo da bude stalno zadužen za jedan kvart i da poznaje građane za čiju je bezbednost zadužen: "Ne odsutajemo od tog projekta. Taj projekat nema alternativu, ali imamo problema u organizaciji. Manjak ljudi, nepopunjenost beogradske policije, zatim imamo ljude koji putuju kilomertrima do posla, pokušavamo da se organizujemo, u nekim kvartovima ima već pozornika, ali nismo još uvek zadovoljni", kaže Simić.

Akcija uvođena policajca - pozornika pokrenuta je 2001. godine i bila je praćena velikom medijskom kampanjom. Ni prehodno rukodstvo MUP-a Srbije, nije moglo da se pohvali velikim rezulatima ove akcije, a kao problem navodili su nedostak novca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.