Izvor: B92, 24.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečak u borbi za bolja igrališta

Beograd -- Dvanaestogodišnji Petar Korać sastao se predsednicima opština Palilula i Zvezdara i izložio problem manjka parkova i igrališta.

Čak i najmlađi uviđaju probleme sa manjkom parkova i biciklističkih staza. Petar Korać, dvanaestogodišnjak koji živi na Zvezdari a ide u školu na Karaburmi, izložio je probleme svoje generacije predsednicima opština Palilula i Zvezdara.

Petar kaže da problem neurednih parkova, nedostatak bioskopa, i biciklističkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << staza muči sve njegove drugare, pa je on zato odlučio da pošalje pismo predsedniku opštine Palilula, Danilu Bašiću. "Problemi nase generacije su naravno mesta gde se mi igramo, opstina Palilula ima lep kraj, ali ne zna da ga iskoristi, parkići su prljavi i neuredni i to mi se ne sviđa", kaže Petar.

Predsednik opštine Palilula, Danilo Bašić rekao je da će pokušati da reši neke od ovih problema. "Neke stvari na koje su nam ukazali nasi mali-veliki stanovnici jesu stvari koje mogu da se promene, ja ću se potruditi za parkove. Sredstva za to su oskudna ali cemo probati", kaže Bašić.

Predsednik opštine Zvezdara, Milan Popović kaže da je začuđen da deca vide ove teškoće. "Verujte da sam sada čuo nešto što nisam znao; znao sam da će pricati o parkovima ali nisam znao da će da pricaju o problemu biciklističkih staza a nisam znao i da deca uocavaju problem higijene ovog grada", Popović

Predsednici opština su obećali da će u saradnji sa gradom učiniti sve što mogu da izađu mališanima u susret. I mada kaže da su ga uverili da će pomoći, Petar kaže da će vreme pokazati da li će predsednici ispuniti svoja obećanja.

Evropski dan parkova

Od 2000. godine kada je i kod nas na današnji dan počeo da se obeležava Evropski dan parkova gradska vlada i beogradsko zelenilo započeli su rekonstrukciju parkova. Za rekonstrukciju parkova, beogradsko zelenilo, napravilo je listu prioriteta. Osnovni kriterijum je bio da se prvo rekonstruišu parkovi koje koristi najveći broj građana.

Posle 6 godina desetak parkova, u centru grada, je dobilo novi sjaj, ali ipak ima i onih koji su i dalje su potpuno zapušteni.

"Smatramo da zelene površine u stambenim naseljima u koje nije ulagano preko 20 godina, a koje su nekada bile kao mali parkovi, počnemo da sređujemo. Od ove godine ušli smo u ovaj posao i time smo definitivno izašli iz centra grada i počinjemo da sređujemo zelene površine u stambenim naseljima", kaže Radovan Draškić, generalni direktor JKP zelenilo beograd.

Pojava vandalizma po sređenim beogradskim parkovima je česta pojava. Gradska vlada za sada nema drugo rešenje nego da uništeno ponovo obnavlja. Trajno rešenje bi bilo da Beograd dobije komunalnu policiju.

"Ovoliki grad više ne može bez komunalne policije ...muka nam je da molimo republičku Vladu da nam da policajce za pratnju naših inspektora.... Nama ne treba naoružana policija", rekao je Bojan Stanojević, gradski menadžer

Ipak dok se komunalna policija ne formira, nastavlja se rekonstrukcija parkova, a sledeći na redu je Tašmajdan. Ovaj posao biće započet krajem godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.