Deca zaboravila zavejane roditelje

Izvor: Politika, 21.Feb.2012, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca zaboravila zavejane roditelje

Vanredna situacija sa snegom ukazala na socijalnu ugroženost staračkih domaćinstava u ruralnim područjima

Zima u Srbiji odnela je 22 života, a najveći broj žrtava ovih nezapamćenih hladnoća pripada trećoj životnoj dobi. Da li te „bele smrti” predstavljaju vrh ledenog brega nebrige i zaborava njihovih potomaka koji su svoje porodično gnezdo svili daleko od roditeljskog praga? Ili je snežna oluja bila ta kap koja je prelila čašu nemaštine i siromaštva u kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su ti ljudi proveli ceo životni vek?

– Kada se ispred ljubavi i brige za stare roditelje ispreče snežni nanosi visoki preko dva metra jasno je da sile prirode odnose pobedu – tužno konstatuje Novak Dumić, direktor Centra za socijalni rad u Sjenici, u kojoj u vanrednim uslovima živi oko 4.700 domaćinstava, od kojih su polovina staračka.

On konstatuje da ima dosta staračkih domaćinstava koja nemaju potomke, ali dodaje i da mnoga deca ne mogu da dođu iz Kragujevca, Kraljeva i Beograda i da obiđu roditelje zavejane u snežnoj oluji, jer – ne mogu kolima da se probiju do njih.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 22. februara. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite  OVDE.

Katarina Đorđević

objavljeno: 22.02.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.