I deca uključena u dilovanje droge

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I deca uključena u dilovanje droge

SUBOTICA - Dilovanje i uzimanje druge popirimilo je razmere epidemije na severu Vojvodine, tvrde stručnjaci Opšte bolnice u Subotici.

Istraživanja su pokazala da učenici sa 12 godina dolaze u kontakt sa drogom različitih vrsta, pa pojedinci sa 19 godina postaju zavisnici teških droga.

Ne prepoznaju ni škola ni roditelji

Podatak da dileri postaju deca sa 13 i 14 godinama u školama zabrinula je mnoge u Subotici. Decu dilere teško je otkriti u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << školama, jer u njima još ne postoje mehanizmi koji bi pokazali da li se deca drogiraju, pa nesvakidašnje ponašanje učenika vezuju za pubertet.

Drugi problem su roditelji koji ne priznaju da im deca imaju takav problem. To shvataju tek kada je već kasno, kada je dete na teškim drogama, upozoravaju stručnjaci.

U Subotici ima mnogo zavisnika i oni se leče u nekoliko zajednica u Subotici, Somboru, Bosni i Sloveniji. U njima je čak 30 odsto Subotičana.

Sve više mladih javlja se na bolničko lečenje, pa je psihijatrijsko odelenje subotičke bolnice stalno prebukirano.

Kako smatraju poznavaoci problematike, Subotica je postala kapija Evrope po kokainu, pa mnogi tragično završavaju žiot.

Ima (li) rešenja

Psiholozi smatraju da su roditelji i nastavnici ti koji bi prvi trebalo da primete promenu u ponašanju deteta. Oni bi mogli svojom pravovremenom reakcijom da mnogo doprinesu u sprečavanju širenja narkomanije.

Da školski policajci mogu preventivno da deluju na učenike primer je Srednja tehnička škola u Subotici, koja je donedavno bila neograđena, pa su nastavnici primetili da učenici puše marihuanu oko garaže. Kada je zgrada ograđena i kada je dobila školskog policajca, u školi se sve manje viđaju i dileri i narkomani.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.