Deca uče istoriju u Beogradu uz kukaste krstove

Izvor: NaDlanu.com, 24.Apr.2012, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca uče istoriju u Beogradu uz kukaste krstove

Nastavnica Emina Živković iz Beograda na savim osoben način objašnjava lekciju iz Drugog svetskog rata. Ova nastavnica podeli decu na naciste i Jevreje, zakači im simbol nacizma i Davidove zvezde, i tako ih uči istoriji, piše "Kurir".

- Jevrejinu, ti si niža rasa. Ne možeš da kupiš hranu ovde, izlazi iz reda! Ne obraćaj mi se dok te nešto ne upitam! I zapamti, uradićeš sve što ti kažem jer ja sam pripadnik superiorne rase!Tako glasi čas istorije u Osnovnoj školi "Đura >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << Jakšić" u Beogradu. Iz Ministarstva prosvete i nauke saopštili su da će poslati stručno-pedagoški nadzor, koji će odlučiti da li će nastavnici dozvoliti da istoriju predaje na ovaj način.- Dete mi je došlo uplakano kući. Kaže, morao je da trpi ponižavanja, viku i pretnje svojih drugara, koji su se na zahtev nastavnice našli u ulozi nemačkih nacista - kaže za Kurir roditelj jednog đaka.Kako navodi, u pitanju je neonacistički eksperiment kojim se nastavnica služi kako bi svoje đake naučila lekciju iz istorije.- Ona odeljenje podeli na dve grupe, rasporedi ko će glumiti Jevreje i njima na rukav okači Davidovu zvezdu, a drugoj grupi, nacistima, stavi kukasti krst. To traje nekoliko dana i deca tada ne smeju da se mešaju, ne samo na času istorije već i na časovima drugih nastavnika, pa čak i u vreme odmora - objašnjava ovaj roditelj, koji kaže da su mu dete izbacili iz reda za užinu uz reči: „Jevrejinu, danas nema užine“.Nastavnica Emina Živković tvrdi da je razlog za, kako i sama kaže, ovaj radikalni pristup, koji primenjuje već tri godine, približavanje i aktuelizacija problema degradacije jedne nacije.- Ovako đaci postaju tolerantniji, uče se empatiji i timskom radu, a stepen nasilja u školi je u opadanju - rekla je ona i dodala da su roditelji ti koji pokazuju loš ukus i nedostatak dobre volje.Manipulacija decom!Aleksandar Nećak, počasni predsednik Saveza jevrejskih zajednica Srbije, kaže da je takav način nastave skandalozan.- Zgrožen sam! Da moje dete ide u tu školu, ja bih ga odmah ispisao. Bez obzira na to da li im se kače Davidove zvezde ili kukasti krstovi, to je manipulacija decom. Takvo obeležavanje dece može imati trajne posledice - kaže Nećak.S druge strane Tamara Jelić, direktorka škole, podržava nastavničin rad.- To je za svaku pohvalu. S ovim predavanjima upoznati su pedagog, psiholog škole i nastavničko veće - rekla je direktorka.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.