Deca sa šest i po godina moraju u školu

Izvor: S media, 03.Jul.2010, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca sa šest i po godina moraju u školu

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da razume brigu roditelja čija deca sa šest i po godina moraju da podju u školu, ali da odluku o zrelosti mališana za školu u tom uzrastu donosi čitav stručni tim.

Komentarišući stavove pojedinih roditelja da njihova deca tog uzrasta nisu zrela za polazak u školu, Obradović je rekao da se prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, u prvi razred upisuje svako dete koje do početka školske godine ima najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << šest i po, a najviše sedam i po godina.

Ove godine to su deca rodjena od 1. marta 2003. god. do 1. marta 2004. god, rekao je Obradović u izjavi Tanjugu i naglasio da se zakonsko rešenje neće menjati i da sva deca tog uzrasta polaze u školu.

"Mogu razumeti brigu roditelja da li njegovo dete sa šest i po godina treba da podje u školu, ali postoje institucije i sistem u kome se utvrdjuje da li je dete sposobno i da li ima želju da se uključi u nastavu", rekao je on i dodao da u Ministarstvu prosvete nisu imali ozbiljnije stručne primedbe na tu zakonsku odluku.

Obradović medjutim, smatra da i o stavovima roditelja treba razgovarati, jer, kako je rekao, i zakonska odredba je predmet provere.

Prema zakonu, dete pred polazak u školu ispituju psiholog i pedagog škole.

U postupku ispitivanja deteta upisanog u školu, škola može da utvrdi potrebu za donošenjem individualnog obrazovnog plana ili dodatnom podrškom za obrazovanje.

Zakonskom odredbom predvidjeno je da će roditelj odnosno staratelj biti kažnjen sa 5.000 do 25.000 dinara ako namerno ili bez opravdanih razloga ne upiše dete u osnovnu školu ili ako dete bez opravdanih razloga ne pohadja nastavu u osnovnoj školi.

Kada je u pitanju inkluzija dece sa posebnim potrebama, Obradović je rekao da se u Ministarstvu pripremaju odgovarajuća dokumenta kako bi što veći broj takve dece bio u redovnom sistemu obrazovanja i da je u toku edukacija nastavnika.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.