Izvor: dobrevesti.blog.rs, 12.Dec.2011, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca održala lekciju iz humanosti

Pred punom salom Pozorišta na Terazijama i uz gromoglasne aplauze i oduševljenje prisutnih, sinoć je održan deveti po redu humanitarni koncert “Muzika anđela”, koji su deca talenti iz nižih i srednjih muzičkih škola Srbije pripredili za svoje drugare koji se leče u Dečijoj klinici za plućna oboljenja i tuberkulozu KBC "Dr Dragiša Mišović Dedinje” u Beogradu.

Sve je počelo himnom “Bože pravde”, tokom čijeg izvođenja je cela sala bila na nogama. Potom su se ređale kompozicije koje su mladi talenti virtuozno izvodili, medju kojima i dela Baha, Rosinija, Čajkovskog, Mocarta, Šopena i mnogih drugih muzičkih velikana.

Talenti, višestruko nagradjivana deca na muzičkim takmičenjima u zemlji i inostranstvu, su kroz svoje instrumente - violine, violončela, gitare, flaute i ostale, u pratnji klavira, ili samostalno, pretakali majstorski svoje emocije. Osećalo se kako tu pozitivnu energiju prenose ne samo na sve prisutne u sali, nego i na svoje bolesne drugare koji su sigurno mogli da je osete negde u svojim bolničkim posteljama i obraduju joj se.

Neki su to činili i svojim glasovima. Tako je hor “Amadeus” iz Kragujevca sve u sali oduševio izvođenjem popularnih kompozicija, medju kojima su bile i Devojko mala, pesmo moga grada”, zatim kompozicija francuske pevačice “Zaz”- “Je veux” (“Želim”), ali i pesma posvećena Kragujevcu.

Ovaj humanitarni događaj, koji sigurno zaslužuje mnogo veću pažnju javnosti od dosadašnje, iskorišćen je i da se ukaže na pojavu tuberkuloze i drugih plućnih bolesti među decom u našoj zemlji, a sav prihod od prodatih ulaznica i slika namenjen je pomenutoj dečijoj klinici u kojoj se leče.

U pauzi je likovni atelje “Artino”, koji se pridružio celoj manifestaciji, organizovao humanitarnu prodajnu izložbu, tako da su pažnju svih prisutnih odmah privukle prelepe slike mladih talentovanih slikara.

Mnogi koji su hteli mogli su sebi da priušte zaista lepe i maštovite slike dečjih majstora kičice, pune dinamike, koje će im negde krasiti zidove i predstavljati im užitak.

Još jednom su tako “anđeli” pomogli “anđelima”. Deca su održala još jednu veliku lekciju iz humanosti, uz pomoć donatora - Pozorišta na Terazijama koje je ustupilo besplatno svoju salu i rad svojih zaposlenih.

Akciji za prikupljanje sredstava radi ugodnijeg boravka mališana tokom lečenja u Dečijoj bolnici za plućne bolesti i tuberkulozu, pridružio se i lanac restorana “MekDonalds”, koji od 1. decembra, pa do kraja ovog meseca, u svim svojim restoranima u Srbiji, u kutijama pored kasa prikuplja dobrovoljne priloge gradjana u istu svrhu.

Ovu humanitarnu manifestaciju organizovala je agencija za marketing, konsalting i usluge “Zvezdane staze”, čiji je direktor Violeta Burić i autor projekta "Muzika Andjela". Akciju su medijski podržali "Večernje novosti", "Blic", "Politika", "Kuća dobrih vesti" i drugi mediji.

Svi koji su prisustvovali ovoj humanoj manifestaciji, sigurno su na kraju zaključili da bi bilo dobro da ih je što više, na opšte zadovoljstvo i dobrobit najmladjih članova našeg društva.

Burić je za blog "Kuća dobrih vesti" izjavila da je ovo njihov deveti humanitarni koncert u kome "deca sviraju za decu", pošto su prihodi od ovih muzičkih manifestacija uvek namenjeni oboleloj deci i zdravstvenim ustanovama u kojima se leče.

Do sada su, za osam godina postojanja, članovi «Muzike Andjela» održali osam koncerata i pomogli svojim drugarima iz Doma za nezbrinutu decu kupovinom biohemijskog analajzera, zatim su deci sa Daunovim sindromom obezbedili hranu i sredstva za higijenu za šest meseci, a devojčicama sa Rett sindromom serijom od tri koncerta donirali su specijalna kolica.

U Kragujevcu su, takodje, nastupili za svoje drugare sa oštećenim vidom, u Domu Sindikata u Beogradu, povodom 200. godina Mocarta, svirali su za dečake i devojčice obolele od leukemije i dobili prvu medjunarodnu nagradu za najbolji održan koncert u Evropi u godini Mocarta, dok su u Podgorici svirali za dečju kliniku i za decu sa posebnim potrebama, predočila je Burić.

Nastavak...