Deca nisu želela da sahrane oca

Izvor: Glas javnosti, 13.Sep.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca nisu želela da sahrane oca

KRALJEVO - Novinarski prilozi iz niškog kraja o slučajevima kada najbliži „napuste“ pacijente s psihijatrijskim tegobama „naterali“ su nas da zavirimo u kraljevačku bolnicu i proverimo da li takvih slučajeva ima u ovom delu Srbije. Poslednjih godina, naime, i kraljevački lekari sve češće se suočavaju s pojavom „napuštenih“ pacijenata. Reč je, uglavnom, o starim i iznemoglim ljudima koje rodbina, posle završenog bolničkog lečenja, ne želi da primi nazad. Takvih primera >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << najčešće ima na odeljenjima psihijatrije i neurologije, a radi se o pacijentima koji ne kontrolišu telesne funkcije.

U razgovoru s kraljevačkim lekarima doznajemo da se slučajevi „napuštenih“ pacijenata sporadično javljaju na gotovo svim odeljenjima. Osim što ne kontrolišu telesne funkcije, takvi pacijenti se teško ili uopšte ne kreću i ne mogu sami da se hrane. Ima primera da njihova rodbina, kako se približava dan otpuštanja iz bolnice, prestaje da ih posećuje i da kontaktira s medicinskim osobljem.

- Nije reč samo o starim i iznemoglim ljudima, već ima i primera da ni veoma mlade pacijente rođaci više ne žele u svojim kućama. Oni često pitaju koliko košta da plate kako bi njihovi srodnici što duže ostali kod nas - kažu u kraljevačkoj bolnici.

Ovakvi slučajevi, naročito, stvaraju nevolje na psihijatrijskom odeljenju. Tamo smo čuli da rođaci jednostavno napuštaju pojedine pacijente koji, uz određenu pažnju i negu, mogu da žive u porodici.

- Imamo primera da su rođaci nekih naših pacijenata nudili da plate da mi vodimo brigu ili se jednostavno više nisu ni javljali. To nam u organizaciji rada stvara velike nevolje - kažu lekari.

U takvim neprilikama i medicinsko osoblje prinuđeno je da se „dovija“. Pošto se rođaci jednog pacijenta s odeljenja neurologije danima nisu javljali, bolničari su „špijunažom“ proverili da li nekoga u stanu, uopšte, ima. Kada su ustanovili da su svake večeri svetla upaljena, oni su pacijenta, bez najave, doveli do stana njegove dece i tako ih, praktično, stavili pred svršen čin.

Pojedini kraljevački lekari predlažu da se u okviru bolnice oformi posebno odeljenje na kojem bi bili smeštani pacijenti čiji rođaci žele da plate njihov boravak. Procene su da ni 200 bolničkih kreveta ne bi bilo dovoljno.

- Koliko su se vremena promenila govori i činjenica da je rodbina pacijente, čiji je fatalni ishod u veoma kratkom roku izvestan, redovno preuzimala, da bi „umrli kod svojih kuća“. Sada je situacija suprotna. Imali smo slučaj da su se brat i sestra danima raspravljali ko će sahraniti oca koji je umro u našoj bolnici i na kraju, nesrećni starac je sahranjen o državnom trošku - ispričali su nam na odeljenju neurologije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.