Izvor: Blic, 13.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca i novac

Deca i novac

Što pre, to bolje! Kada je reč o novcu, decu treba vaspitavati od malih nogu. Dok ne počnu sami da zarađuju za život, a ponekad i mnogo posle toga, deca nemaju osećaj o novcu i imaju tendenciju da ga troše kao da raste na drveću. Većina dece postaje svesna koncepta novca čak i pre nego što nauči da sabira ili oduzima, ali tek kasnije postaje svesna činjenice da roditelji moraju da rade ne bi li taj novac zaradili. Važno je raditi na finansijskoj disciplini >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dece od njihovih malih nogu.

U praktičnom smislu, poželjno je davati deci manje iznose i najavljivati period kada će se ti iznosi postepeno povećavati. Postoje jaki argumenti koji idu u prilog tezi da je džeparac najbolji način da dete postane finansijski odgovorno. Dalje, deca bi trebalo da znaju za koju vrstu troškova je novac namenjen. Mogu se ohrabriti i da od džeparca uštede izvesnu sumu.

Naravno, najvažnija odluka je iznos džeparca. Ova odluka treba da bude zasnovana na ličnim i porodičnim vrednostima, prihodu domaćinstva i zdravom razumu. Deca vrlo često navode primere svojih vršnjaka, ali ovo se može preduprediti tako što će dete samo predložiti iznos. Pored toga, džeparac se može iskoristiti i kao sredstvo za učenje: on predstavlja odličnu pripremu za odrastanje.

Pišite, predlažite, naši stručnjaci će vam odgovoriti:

E-mail: redakcija@blic.co.yu

if(!window.goAdverticum)document.write('');if(window.goAdverticum)goAdverticum.addZone(31711);

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.