Izvor: B92, 12.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Davanje krvi kao stalna akcija

Beograd -- I tokom protekle sdmice broj prikupljenih jedinica krvi često je bio manji od broja izdatih.

Zahvaljujući zajedničkoj akciji Instituta za transfuziju krvi Srbije i B92 "Ulepšajte dan sebi i drugima - dajte krv", tokom proteklih 11 nedelja zabeležen je značajan porast broja davanja krvi i daleko veći odziv građana u poređenju sa istim periodom prošle godine, čak i u avgustu kada je tradicionalno odziv građana značajno manji a snabdevanje krvlju najteže tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << letnjih meseci.

Međutim, i tokom protekle nedelje broj prikupljenih jedinica krvi često je bio manji od broja izdatih. Ako se takav trend nastavi, već tokom narednih dana rezerve krvi će biti svedene na minimum, uprkos velikom broju akcija koje Institut svakodnevno sprovodi na terenu. Slična situacija je i u ostalim transfuziološkim ustanovama u Srbiji.

Proteklih dana Institut za transfuziju krvi Srbije je, zahvaljujući stabilnim rezervama, pojedinim transfuzioloskim centrima ustupao određene količine krvi. Sada, međutim, raspolaže jednoipodnevnim rezervama, koje su jedva dovoljne za optimalno snabdevanje zdravstvenih ustanova i zbrinjavanje bolesnih i povređenih sugrađana.

Osim toga, u prethodnom periodu je uočena diskrepanca u distribuciji krvnih grupa među prikupljenim jedinicama krvi i krvnih grupa bolesnika kojima je za lečenje neophodna transfuzija krvi. Upravo zbog toga u određenim situacijama izdavanje krvi je bilo donekle restriktivno. U većini pomenutih slucajeva, deficitarne su bile sve negativne krvne grupe (A, B, AB i nulta), a u određenom trenutku čak i krv pozitivnih krvnih grupa A i B.

Institut i B92 pozivaju građane da se u što većem broju odazovu pozivima i daju krv u svojim mestima stanovanja, ili na poznatim lokacijama u Beogradu: na Trgu Republike u transfuziološkom autobusu, u Institutu za transfuziju krvi Srbije u Svetog Save 39, ili u gradovima centralnog regiona Srbije u kojima se sprovode organizovane akcije davanja krvi.

U periodu 28. maj – 12. avgust 2007. ukupno su prikupljene 13.384 jedinice krvi, što je za 21 odsto više u odnosu na isti interval prethodne godine. U mobilnom transfuziološkom autobusu tokom kampanje prikupljeno je 3.480 jedinica krvi, odnosno 2,7 puta više nego u istom periodu 2006. godine.

Tokom šest nedelja kampanje održane su akcije u 35 gradova centralnog regiona Srbije. Ukupno je prikupljeno 1.913 jedinica krvi, gotovo dva puta više nego tokom istog perioda, u intervalu od šest nedelja 2006. Na osnovu propozicija takmičenja u okviru letnje kampanje (najbolja promocija, najveći broj davalaca u odnosu na broj stanovnika i najveći broj građana koji su prvi put dali krv) napravljena je preliminarna rang lista na kojoj prva tri mesta i dalje zauzimaju Soko Banja, Žagubica i Veliko Gradište.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.