Izvor: B92, 02.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dani kulture SCG u Nemačkoj

Berlin -- Dani kulture Srbije i Crne Gore otvoreni su večceras u Berlinu uz prisustvo političkih predstavnika dve zemlje.

Pokrovitelji manifestacije su predsednik SCG Svetozar Marović i predsednik Nemačke Horst Keler, a dani kulture trajaće do kraja godine u 15 nemačkih gradova. Državni sekretar u nemačkom ministarstvu spoljnih poslova Georg Bomgarden je na otvaranju istakao spremnost Berlina da i "dalje pomaže reformske procese" u SCG sa ciljem da se državna zajednica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "uključi u veliki zajednički projekat 'Evropa'".

Ministar kulture i medija Srbije Dragan Kojadinović rekao je da su srpsko-nemačke kuturne veze dugotrajne, i istakao da su nemački pesnici koristili izvorima iz srpske poezije, dok su nemački uticaji u Srbiju dolazili uglavnom preko ljudi koji su se školovali u Nemačkoj. Kojadinović je istakao da je cilj Srbije "da udje u Evropu" i da zato želi da budu "nastavljeni reformski procesi koje su započeli (ubijeni premijer Srbije) Zoran Djindjić i mnogi drugi".

"Nadamo se da ćemo u tome uspeti - da mi idemo ka Evropi i Evropa ide ka nama", rekao je Kojadinović.

Na otvaranju Dana kuture SCG u Nemačkoj pevali su i braća Teofilovići. Pored muzičkog programa, predvidjene su i projekcije novijih filmova iz Srbije i Crne Gore, medju kojima su i "Mali svet" Miloša Radovića, "Jug-Jugoistok" Milutina Petrovića i "Zzurka" Aleksandra Davića.

U Berlinu će u okviru Dana kulture SCG u septembru gostovati urednici i disk-džokeji Radija B92, a u Minhenu pisac Dragan Velikić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.