Izvor: B92, 13.Sep.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dani evropske baštine

Beograd -- Manifestacija "Dani evropske baštine" održava se sedmi put u Srbiji od 12. do 21. septembra.

U pitanju zajednički projekat Saveta Evrope i Evropske komisije, koja se održava u celoj Evropi. Ovogodišnja tema je "Kulturno nasleđe-izraz kulturne raznolikosti", a centralna svečanost će biti danas u vojvođanskom mestu Bač. U Beogradu će u okviru manifestacije ulaz u muzeje biti slobodan, a radno vreme produženo.

Iako su vrata Beogradskih muzeja otvorena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tokom cele godine, slaba posećenost najčešće je opravdavana cenama ulaznica i nedostatkom vremena.

Međutim, u narednih deset dana Beograđani neće moći da koriste te izgovore jer će u okviru manifestacije ,"Dani evropske kulturne baštine" biti produženo radno vreme muzeja, a ulaz slobodan.

Predstavnica Turističke organizacije Beograda Vesna Nađ kaže da je organizovanje "Dana kulturne baštine" od velikog značaja za turizam, kako u glavnom gradu tako i u okolini.

"Za razvoj turizma je prosto važno što mi uopšte učestvujemo u tako jednom projektu kompletne Evrope. To je dovoljna razlog da smo se svrstali u taj projekat, da ga organizujemo vrlo uspešno i da evo već traje šestu godinu. Da se što više približimo i upoznamo tu neku kulturnu baštinu, koja je naravno za svaki narod, za svaku naciju, za svaku državu i posebna, a u isto vreme i ima nekakvu nit koju bi nazvali evropska baština", smatra Nađova.

U Baču će se održati etno sabor, festival horova, koncert benda Neverne bebe i mnoštvo izložbi.

Kako navodi državna sekretarka u Ministarstvu kulture Nadica Momirov, kulturna baština Srbije pođednako je bogata kao i u ostalim zemljama Evrope.

Međutim, ona kaže da je do sada finansiranje u kulturi predstavljalo veliku prepreku.

"Na Trgu dr Zorana Đinđića, novi ministar Nebojša Bradić otvoriće ovu manifestaciju . Zatim imamo i niz kulturnih događaja - izložbu Dani evropske baštine u Baču, zatim izložba ’Mi, oni, svi’ u Kulturnom centru Reks. Posebno smo zadovoljni u Ministarstvu kulture da se jedan veći deo programa posvećuje deci", kaže Momirova.

Novina za Dane evropske kulturne baštine u Baču je to što je program prvenstveno namenjen najmlađima.

Posetioci u Beogradu moći će da obiđu nekoliko arheoloških nalazišta, i vide nedavno otkriveni protivavionski bunker u blizini "Pobednika" na Kalemegdanu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.