Danas upis srednjoškolaca

Izvor: Blic, 07.Jul.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas upis srednjoškolaca

Upis srednjoškolaca u Srbiji počinje danas, nakon što je na oglasnim tablama matičnih osnovnih škola objavljen spisak primljenih đaka u gimnazije i četvorogodišnje i trogodišnje stručne škole.

Spisak se šalje i odgovarajućim srednjim školama, a upis će trajati dva dana, 7. i 8. jula, od osam do 15 sati. Uz prijavu, potrebno je doneti originalno svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, izvod iz matične knjige rođenih (može biti i stariji od šest meseci), lekarsko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uverenje (samo za određene profile), diplome i drugi dokazi o posebnim dostignućima.

U srednju školu učenike mogu upisati i roditelji, a iz Ministarstva prosvete podsećaju da je upis besplatan, odnosno da škole nemaju pravo da traže bilo kakvu nadoknadu.

Đaci koji ne budu raspoređeni imaće šansu da konkurišu u srednje škole u kojima je posle prvog kruga ostalo slobodnih mesta. Spisak preostalih slobodnih mesta osnovne škole će objaviti 8. jula od 16 sati, a dan kasnije neraspoređeni učenici podnose prijavu sa željama za upis, od devet do 15 sati. Konačni raspored tih đaka po školama biće objavljen 11. jula, a oni će se istog dana i upisivati. Upis učenika sa posebnim sposobnostima za umetnost, matematiku, fiziku i jezike završen je početkom juna.

Ove godine je za oko 81.000 učenika koji su završili osmi razred predviđeno 86.000 mesta. U gimnazije može da se upiše oko 18.000 đaka, 42.000 mesta rezervisano je za četvorogodišnje obrazovne programe, a 21.000 mesta za trogodišnja zanimanja.

Dve trećine mesta predviđeno je za upis đaka u četvorogodišnje stručne škole i gimnazije, a jedna trećina za trogodišnje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.