Danas su Cveti

Izvor: RTS, 21.Apr.2019, 07:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas su Cveti

Srpska Pravoslavna crkva i vernici slave danas Cveti, dan kada je Isus Hristos, jašući na magarcu, ušao u Jerusalim.
Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji je vaskrsao Lazara i mnogi su izašli da ga dočekaju sa palminim grančicama, a najradosnija su bila deca.

Dolazak u sveti grad pozdravio je narod prostirući svoje ogrtače na put, noseći palmove grančice i govoreći "Blagosloven onaj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji ide u ime Gospodnje". Hristos se danas slavi kao Bog, Car i Spasitelj, bogosluženje je vrlo svečano, a hram ukrašen.
U nekim krajevima uoči ovoga praznika žene odlaze na livade, da naberu cveće koje stave u vodu da prenoći, a ujutru se ukućani umivaju ovom vodom. Stavlja se i vrbova grančica "za brz napredak", ponegde dren "za zdravlje", a devojke stavljaju i ljubičice.
U Srbiji se Cveti obeležavaju i kao istorijski praznik.
Pre dva veka, na Cvetnu nedelju 1815. Miloš Obrenović, vođa Drugog srpskog ustanka, digao je kod crkve u Takovu narod u borbu protiv turske vlasti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.