Izvor: B92, 06.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas se slavi Badnji dan

Beograd -- Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Badnji dan - praznik koji najavljuje Božić, rođenje Isusa Hrista.

Patrijarh srpski Pavle u božićnoj poslanici poželeo je da u novoj godini bude više mira, ljubavi i sloge. On je podsetio je da su Srbima na Kosovu i Metohiji razoreni domovi, porušeni vekovni hramovi, a grobovi prekopani. Opstajati i ostati danas na Kosovu i Metohiji, moguće je zaista jedino sa Gospodom. Zato neka ih Gospod obraduje neiskazanom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radošću, poručuju Patrijarh i arhijereji.

"Dok se u svetu proklamuje sloboda, našoj braći na Kosovu i Metohiji oduzima se čak i pravo na život. Na njima se ispunjavaju reči Hristove da i ptice i životinje imaju svoj dom, a oni, kao i Sin čovečiji, nemaju gde glavu skloniti", poručio je patrijarh.

Patrijarh je pozivao i "svu pravoslavnu braću" u Crnoj Gori da se u međusobnoj ljubavi "saberu oko kolevke Hristove", jer su, bez obzira na razlike u plemenskom i nacionalnom izjašnjavanju "braća i po Bogu i po zajedničkim precima". Isti poziv verski poglavar uputio je i pravoslavnim vernicima u Makedoniji, čija je crkva u raskolu sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Patrijarh Pavle apelovao je i da žene više rađaju decu. Vlasti u Srbiji patrijarh je pozvao na ljubav i mudrost i da ne zaborave da je "ovo hrišćanska zemlja", i da se ne postide svoga imena i porekla: "Molimo se novorođenom Bogomladencu da u godini koja dolazi bude manje nemira, a više mira, manje mržnje, a više ljubavi, manje nesloge, a više sloge i svakog blagoslova Božijeg. Na Vas, deco naša duhovna, prizivamo blagoslov Božiji da u miru i ljubavi sa Bogom i ljudima proslavite novorođenog Bogomladenca, pozdravljajući jedni druge radosnim Božićnim pozdravom: mir Božji, Hristos se rodi- Vaistinu se rodi."

Patrijah Pavle služiće večeras u manstiru Pećke patrijaršije celovečernje bdenje, a sutra božićnu liturgiju.

Slavlje i na Kosovu, ali uz pratnju Kfora

Dopisnik B92 Živojin Rakočević, prenosi da su Srbi iz Gračanice i okolnih naselja danas organizovano sekli badnjak. Na čelu kolone od stotinak vozila, nalazio se automobil na kom je bila istaknuta srpska zastava. Badnjak je sečen u šumarku nadomak Gračaničkog jezera, a po povratku u Gračanicu oglasile su se sirene i muzika iz automobila. Inače, ovo je peta tradicionalna seča badnjaka koju su obezbeđivale snage Kfora, a obavljena je u vremenu od 9 do 14 časova. Nakon tog vremena pripadnici Kfora nisu preporučivali odlazak u seču banjaka.

Centralno Kosovo danas su posetili direktor Narodne kancelarije predsednika Srbije i savetnik predsednika, Dragan Đilas i Branko Radujko. Oni su posetili meštane Čaglavice, Lapljeg sela, Preoca i Gračanice. Đilas je, u razgovoru sa meštanima Čaglavice, najavio da će se otvoriti kancelarije u svim mestima Pokrajine gde žive Srbi. S druge strane, meštani Čaglavice i okolnih sela, upoznali su ga sa tim da je najveći problem bezbednost, jer nema slobode kretanja. Branko Radujko izjavio je, obraćajući se novinarima i meštanima Čaglavice, da su isključivanja struje brutalno kršenje ljudskih prava.

Agencija Srna saznaje iz kabineta predsednika Srbije Borisa Tadića, i da će Tadić u ponedeljak u Beogradu razgovarati sa političkim predstavnicima kosovskih Srba o političkoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Inače, kako je potvrđeno agenciji Fonet, nepoznate osobe zapalile su kuću Trajanke Perić u Kosovskoj Vitini. Kuća je zapaljena dok je Trajanka Perić provodila novogodišnje praznike kod porodice u centralnoj Srbiji.

Kosovskim Srbima božić su čestitali šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen, pozivajući ih da doprinesu procesu pomirenja i mirnog suživota. "Božić predstavlja rađanje nove nade i stoga pozivam pravoslavne hrišćane da prigrle sve ponuđene nade i mogućnosti u predstojećem periodu. Iskoristimo ovo vreme da pokažemo da možemo da radimo zajedno u izgradnji pomirenja i poverenja", naveo je Petersen u božićnoj poruci Srbima.

Osim njega, Božić pravoslavnim vernicima na Kosovu čestitao je i predsednik Kosova Ibrahim Rugoba. On je svim vernicima i građanima Kosova uputio čestitku, u kojoj im čestita božićne praznike. U poruci se dodaje da je dan rođenja Hrista "dan rođenja vere, mira i razumevanja izmedju ljudi".

Na Cetinju dva badnjaka

Već tradicionalno, na Cetinju su naložena dva badnjaka, jedan Srpske pravoslavne crkve, a drugi kanonski nepriznate Crnogorske crkve, a sve je prošlo bez incidenata. Dopisnik B92 Srđan Janković, javlja da je badnjak u organizaciji Srpske pravoslavne crkve nalagan ispred cetinjskog manastira, dok su pristalice Crnogorske pravoslavne crkve taj obred obavili ispred dvora kralja Nikole, na Cetinju.

Jednočasovni skupovi protekli su bez incidenata i uz mnogo manje pucnjave iz vatrenog oružja, nego što je to bilo proteklih godina, pošto je na snazi Zakon o zabrani nošenja oružja na javnom mestu i koji predviđa visoke kazne. Prisustvo policije bilo je gotovo neprimetno. Par džipova specijalne policije bilo je diskretno parkirano u blizini oba skupa.

Tokom ceremonija primećeno je prisustvo više političara i javnih ličnosti, a pojedini funkcioneri vladajućih partija prisustvovali su polaganju badnjaka u organizaciji Crnogorske pravoslavne crkve, dok su funkcioneri opozicije prisustvovali skupu Srpske pravoslavne crkve. Kako polaganje badnjaka na Cetinjum za obe crkve predstavlja centralno obeležavanje badnjeg dana, paralelno polaganje badnjaka biće održano i u drugim crnogorskim gradovima.

Tradicionalno i u Vojvodini

Takođe tradicionalno, novosađani su pekli vola. Od nekih tradicionalnih "vrednosti" ipak se odustalo. Naime, višegodišnjeg pritiska javnosti u koji je bila uključena i SPC, ove godine u Klisi kraj Novog Sada tradicionalno obeležavanje badnje večeri proći će bez karbita i buradi koja lete u vazduh i po nekoliko desetina metara. Reć je o striktnoj odluci novosadske policije kojom se kaže da "leteća burad" ugrožavaju bezbednost građana. Dopsnik B92 Dragan Gmizić prenosi da će ove godine, umesto buradi i karbita, građane zabavljati "narodnjaci", petarde, blato i pečeni vo od skoro 700 kilograma i koji se polse ponoći "jede do koske".

Sanader: Hristos se rodi!

Hrvatski premijer Ivo Sanader prisustvovao je danas svečanom prijemu povodom pravoslavnog Božića koje tradicionalno na Badnji dan priređuje Srpsko narodno vijeće. Čestitajući svim pravoslavnim vernicima tradicionalnim pozdravom "Mir Božji, Hristos se rodi", Sanader je rekao da je svestan da taj njegov potez neće svi razumeti, ali je istakao da u tome vidi "civilizacijski potez".

Osim premijera Sanadera, svečanom prijemu prisustvovali su i predsednik Sabora Vladimir Šeks i izaslanik predsednika Stjepana Mesića, Igor Dekanić, koji je podsetio da se predsednik Mesić uvek zalagao za sva prava nacionalnih manjina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.