Svetski dan deteta

Izvor: S media, 20.Nov.2009, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan deteta

Danas je svetski dan deteta. Ovaj dan se u celom svetu i Srbiji obeležava na 20. godišnjicu potpisivanja Konvencije UN o pravima deteta. Jadranka Milanović Savetnica za odnose sa javnošću UNICEF-a je za Radio S objasnila u kakvom su položaju deca u Srbiji.

-Stanje dece u Srbiji u poslednjih nekoliko godina se značajno popravilo. Dosta toga je uradjeno i na nivou zakonodavstva i na nivou pružanja osnovnih usluga za decu. Ide se napred, neki trendovi su popravljeni, rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je MIlanović na početku razgovora i dodala.

-Recimo, sada sva deca po Zakonu imaju pristup zdravstvenim službama. Takodje, sve više dece dobija prava na zaštitu od zlostavljanja, nasilja i zanemarivanja. Ove godine u julu ili avgustu mesecu donet je sveobuhvatni Zakon o obrazovanju, koji je zaista na neki način revolucionaran. On donosi novinu koji u tom smislu da ni jedno dete neće više biti diskriminisano. Omogućava inkluziju svakog deteta koja su, recimo, ometena u razvoju. Mnogi toga još nije uradjeno i mnogo toga treba da se uradi. Donošenje ovakvog zakona jeste velika stvar, ali je veliko pitanje kako će se taj zakon primenjivati. U mnogim segmentima stanje dece jeste dobro, ali uvek moramo da mislimo na onih 20 posto najsiromašnijih i na decu koja su inače isključena i marginalizovana. Da pomenemo romsku decu koja su ipak u mnogo nepovoljnijoj situaciji, rekla nam je savetnica za medije UNICEF-a.

Ona je potvrdila da je u maju mesecu prošle godine Komitet za prava deteta, dao svoje preporuke i komentare na izveštaje koje je država predala.



-Ključne stvari koji su bile rečene, ne samo da su bile kritike i ono što treba još da se uradi, nego je i priznato i ono što je do sada uradjeno. Dat je predlog da se uradi sveobuhvatni Zakon o deci, znači sve što se već nalaziu zakonskim dokumentima, da se stavi na jedno mesto i taj rad je več počeo. Takodje, govorilo se o tome da je potrebna malo bolje inter-sektorska saradnja medju različitim državnim institucijama. Radna grupa za prava deteta je u Skupštini vrlo aktivna i nadamo se da će do kraja godine ili samom početku sledeće da se formalizuje u potpunosti i da udje u novi Zakon o Skupštini. Ombusman za decu je bio jedan od primedbi i preporuka komiteta, ali u medjuvremenu mi imamo uspostavljenog zamenika zaštitnika gradjana za decu. Tako da ostaje pre svega pitanja dece bez roditeljskog staranja, zanči dece koja se nalaze u institucijama i dece ometene u razvoju. Ali, država je uz pomoć UNICEFA i uz pomoć Evropske delegacije počela da radi na tom pitanju.

Na pitanje kakav je odnos medija prema deci, Milanović je rekla:



-Danas smo imali dva velika značajna dogadjaja jednu javnu debatu o medijskom izveštavanju odečijim pravima, gde su se po prvi put odazvali glavni odgovorni urednici, urednici medija, predstavnici državnih institucija na najvišem nivou. Bila je vodjena jedna vrlo dobra debata o tome gde se nalazimo, kakav nam je zakonodavni okvir, šta treba da se promeni. Tako da su donešene vrlo konkretne preporuke i zaključci da će se nastavitisa radom na ovakvom segmentu. Samo izveštavanje medija nije tako loše, ali kao i svim drugim segmentima, naravno da je potrebno da se još više radi na tome. Postoji i Zakon i Kodeks novinara o etičkom izveštavanju i potrebno je da se kontinuirano govori o tome, jer uvek ima prostora za napredak, zaključila je Milanović.

Jelena Kostadinović

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svetski dan deteta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2009

BEOGRAD/NOVI SAD - Svetski dan deteta obeležava se danas širom sveta, kao i u Srbiji, na 20. godišnjicu potpisivanja Konvencije UN o pravima najmlađih...U okviru obeležavanja Dana deteta, volonteri Narodne kancelarije predsednika Republike Srbije posetiće Dom za učenike sa oštećenjem sluha...Kako...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.