Protest studenata Beogradskog univerziteta

Izvor: RTS, 23.Nov.2009, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest studenata Beogradskog univerziteta

Studenti beogradskih fakulteta nakon razgovora sa generalnim sekretarom Vlade Tamarom Stojčević završili protest. Premijer i resorni ministar sutra će razmatrati problem.

Ispred Vlade Srbije protestvovali su studenti Beogradskog univerziteta i Univerziteta umetnosti u Beogradu, zahtevajući da im se olakša upis u tekuću godinu studija. Posle razgovora sa generalnim sekretarom Vlade Tamarom Stojčević, studenti su se razišli. Premijer i resorni ministar sutra će razmatrati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << problem.

Generalni sekretar prvo će premijeru predočiti studentske zahteve, posle čega bi trebalo da usledi razgovor predsednika Vlade sa predstavnicima ministarstava prosvete i finansija. Akademci se nadaju da će do kraja nedelje biti rešen problem.

Student prodekan Vladimir Smuđa je rekao da je generalna sekretarka pokazala razumenanje za njihove probleme i rekla da će to saopštiti premijeru.

Student Fakulteta primenjenih umetnosti Đorđe Luković je istakao da su njihovi razlozi za protest ukidanje budžetskog statusa studentima treće godine.

Prema njegovim rečima, druga godina ima problema sa Bolonjom, a ostali studenti su se priključili svako iz svog nezadovoljstva i kolegijalnosti.

Akademci traže zbirni upis, što podrazumeva da se prilikom upisa uzimaju u obzir bodovi postignuti tokom celog studiranja, a ne samo iz poslednje godine, i da se svima koji imaju između 48 i 60 bodova u prošloj godini plati školarina za tekuću godinu.

Zahtevi nisu u skladu sa zakonom

Ministar prosvete i profesori kažu da svi studentski zahtevi nisu realni, niti su u skladu sa zakonom.

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević je rekao da bi se ovo sprovelo mora da postoji lekspecijalis i da mora da se menja Zakon, što prema njegovim rečima nije realno.

Kovačević je istakao da je prošlo više od pola semestra, a da je Zakon već promenjen jednom i dodao je da je on promenjen da bi se pomoglo studentima i da bi se napravile neke prelazne odredbe, odnosno da bi se prešlo na režim koji je mnogo oštriji nego što je danas kao i da bi se navikli i studenti i nastavnici.

Ministar prosvete Žarko Obradović je rekao da u tom Ministarstvu već duže vremena razgovaraju sa studentima.

"Reč je o raznorodnim zahtevima, neke od njih smo već rešili, neke ćemo rešiti, a neke nećemo biti u mogućnosti da rešimo, bilo da nemamo novca za to, ili oni nisu u skladu sa odredbom Zakona o visokom obrazovanju", naglasio je ministar.

Skoro petočasovni protest, studenti su počeli na Platou ispred Filozofskog fakulteta i na drugom kraju grada, kod Fakulteta političkih nauka i Fakulteta organizacionih nauka.

Posle dvočasovne šetnje gradom, ishod razgovora sa generalnim sekretarom Vlade sačekali su takmičeći se u takozvanoj "Bolonjijadi", odnosno malom fudbalu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Studenti sutra nastavljaju protest ispred Vlade Srbije

Izvor: Blic, 22.Nov.2009, 12:30

Studenti Univerziteta u Beogradu protestovaće sutra ispred Vlade Srbije zbog toga što nisu ispunjeni njihovi zahtevi kojima bi trebalo da se olakša upis naredne godine studija.....Jedan od organizatora protesta Vladimir Smuđa rekao je agenciji Beta da će se studenti u 12 časova okupiti na platou...

Nastavak na Blic...

Sutra protest studenata Beogradskog univerziteta

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Nov.2009

Studenti Univerziteta u Beogradu protestovaće sutra ispred Vlade Srbije zbog toga što nisu ispunjeni njihovi zahtevi kojima bi trebalo da se olakša upis naredne godine studija. Studenti traže da im se odobri zbirni upis što podrazumeva da se u obzir uzimaju i bodovi iz prethodnih godina studija,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Studenti u protestu, čekaju odgovor Vlade

Izvor: 24sata, 23.Nov.2009

Studenti Beogradskog univerziteta i Univerziteta umetnosti u podne će krenuti sa Voždovca i Platoa ispred Filozofskog fakulteta u protestnu šetnju koja će se završiti ispred Vlade RS. Akademci se nadaju da će predstavnici Vlade konačno pronaći rešenje za njihove probleme, koji traju već mesec...

Nastavak na 24sata...

Protest zbog školarina

Izvor: Kurir, 23.Nov.2009

BEOGRAD - Studenti Univerziteta u Beogradu protestovaće danas ispred Vlade Srbije zbog toga što nisu ispunjeni njihovi zahtevi da se olakša upis na narednu godinu studija. Jedan od organizatora protesta Vladimir Smuđa rekao je da će se studenti u 12 časova okupiti na platou ispred Filozofskog fakulteta,...

Nastavak na Kurir...

Protest studenata u Beogradu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Nov.2009

Studenti Univerziteta u Beogradu protestvovat će ispred Vlade Srbije zbog toga što nisu ispunjeni njihovi zahtjevi kojima bi se trebalo olakšati upis u naredne godine studija. Studenti traže odobrenje zbirnog upisa što podrazumijeva da se u obzir uzimaju i bodovi iz prethodnih godina studija, a...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Počeo protest studenata Beogradskog univerziteta

Izvor: TV Avala, 23.Nov.2009

Oko 500 studenata Univerziteta u Beogradu krenulo je danas posle 12 sati od Filozofskog fakulteta u protestnu šetnju do zgrade Vlade Srbije zahtevajući olakšiće pri upisu naredne godine studija, što podrazumeva da se u obzir uzimaju i bodovi iz prethodnih godina studija, a ne samo iz tekuće.

Nastavak na TV Avala...

Završen protest studenata ispred Vlade Srbije (VIDEO)

Izvor: EMportal, 23.Nov.2009

Studenti Univerziteta u Beogradu završili su današnji protest ispred zgrade Vlade Srbije, a zbog neispunjenih zahteva koji bi trebalo da im olakšaju upis naredne godine protestovaće ponovo u sredu.

Nastavak na EMportal...

Završen protest studenata

Izvor: S media, 23.Nov.2009

Studenti Univerziteta u Beogradu završili današnji protest ispred zgrade Vlade Srbije. Zbog neispunjenih zahteva koji bi trebalo da im olakšaju upis naredne godine, ponovo će protestovati u sredu. ..Kako je rekao jedan od organizatora studentskog protesta Vladimir Smudja, više od hiljadu studenata...

Nastavak na S media...

Pregovori i protesti se nastavljaju /video/

Izvor: Blic, 24.Nov.2009, 09:45

Studenti će u sredu početi pregovore s Vladom Srbije, zaključak je jučerašnjeg sastanka njihovih predstavnika sa generalnim sekretarom Vlade Tamarom Stojčević. Njih 1.500 je oko dva sata, koliko su trajali razgovori u zgradi Vlade, blokiralo ulicu...Protest studenata je počeo šetnjom akademaca...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.