Danas praznik svetog Kirjaka i početak prave jeseni

Izvor: Blic, 12.Okt.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas praznik svetog Kirjaka i početak "prave" jeseni

Praznik svetitelja i podvižnika hrišćanske vere Kirjaka Otšelnika, u narodu poznat i kao Miholjdan, biće obeležen danas u hramovima Srpske pravoslavne crkve i kao krsna slava u pravoslavnim domovima.



Prema predanju, sveti Kirjak je rođen u Korintu krajem četvrtog veka i za života je smatran stubom hrišćanstva i uzorom monaških vrlina. Vrlo rano je počeo da se divi ustrojstvu spasenja ljudskog roda, a želja za duhovnim životom odvela ga je u Jerusalim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gde je stupio u manastir i dobio početna uputstva o monaškom životu. Boravio je u više manastira posvećen hrišćanskoj veri i boreći se protiv jeresi.

Predanje kaže da je bio krupan i snažan čovek, iako je ceo život proveo u strogom postu. Pred kraj života boravio je u monaškoj obitelji svetog Haritona, gde su monasi jeli jedanput dnevno i to po zalasku sunca. Kirijaka su monasi poštovali kao iscelitelja i utešitelja bolesnih i nevoljnih. Poživeo je 109 godina i upokojio se 557. godine u pustinji gde je proveo starost i poslednje godine života.

U pravoslavnom kalendaru se na ovaj praznik pominje i osvećenje bazilike svetog Mihaila u okolini Rima, što objašnjava ime praznika. Sveti Kirjak se slavi u Boki Kotorskoj kao zaštitnik pomoraca, a u pojedinim srpskim selima se održavaju zavetine i organizuju litije. U Valjevu i okolini se na ovaj dan održavaju narodni i crkveni sabori.

Po narodnom verovanju, posle Miholjdana nastupa prava jesen, a ako se topli dani nastave u narodu se taj period zove "miholjsko leto."

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.