Izvor: Blic, 27.Avg.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas pada odluka o platama u prosveti

Danas pada odluka o platama u prosveti

BEOGRAD - Današnji pregovori ministra prosvete Gaše Kneževića i ministra finansija Božidara Đelića sa predstavnicima prosvetnih sindikata trebalo bi da daju odgovor na pitanje da li će školska godina početi bez štrajka i potresa.

Na prošlonedeljnim pregovorima prosvetnim radnicima ponuđena je povišica od šest odsto, koja bi se primenila mesec dana ranije od planiranog, dakle od avgustovske umesto od septembarske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << plate. Dva sindikata, Sindikat obrazovanja Srbije i 'Nezavisnost' koja su zapretila štrajkom od 3. septembra, tražila su dve povišice od po deset odsto i izmene u predlozima zakona o osnovnoj i srednjoj školi. Prema rečima ministra Gaše Kneževića, Vlada se nada da će prosvetni sindikati prihvatiti ponuđenu povišicu od šest odsto kako bi normalno počela školska godina.

- Osim toga, usvojili smo primedbe prosvetnih sindikata na predloge zakona o osnovnim i srednjim školama. Usvojili smo njihove sugestije o sastavu školskog odbora koji bira direktora, pa smo povećali broj nastavnika u odboru sa tri na pet, i takav predlog će ići u Skupštinu Srbije. Uvažili smo i njihove primedbe da će, zbog odredbe zakona o tome da i sekretari škola i šefovi računovodstva moraju imati visoku stručnu spremu, jedan broj tih ljudi, koji imaju višu spremu ostati bez posla, pa smo uvažili postojeće stanje a ove odredbe će se primenjivati ubuduće - objašnjava za 'Blic' Knežević.

Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije, tvrdi da je za sedam meseci ove godine iz budžeta utrošeno 47 odsto sredstava namenjenih prosveti, zbog čega 'ima prostora za povišicu veću od šest odsto'.

- Tih šest odsto je malo. Smatram da je deset odsto povišice minimum minimuma. Verujem da ima šanse da se dogovorimo - kaže za 'Blic' Pavlović, dodajući da će ovaj sindikat konačnu odluku o eventualnom štrajku doneti u sredu u zavisnosti od ponude Vlade.

I Zdravko Kovač, potpredsednik GSPR 'Nezavisnost', smatra da je šest odsto malo, jer su troškovi života daleko veći. On ističe da će se predstavnici ovog sindikata vratiti na pregovore, jer Predsedništvo Sindikata smatra da ne treba da se isključi iz dogovora. - Naš glavni odbor će danas, nakon pregovora u Vladi, doneti odluku šta dalje, a iako nisam pretereni optimista, mislim da mogućnost za dogovor uvek postoji - kaže za 'Blic' Kovač.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije će najverovatnije pristati na predloge Vlade jer, prema rečima Zorice Blagojević iz ovog sindikata, niko ne želi štampanje para i inflaciju.

- Vlada je ispoštovala sve iz protokola, a mi se nadamo da će, pošto su predstavnici Vlade kooperativni, u četvrtom kvartalu doći do većih korekcija plata - ističe za 'Blic' Blagojević.

Ministar finansija Božidar Đelić, na pitanje ima li u budžetu uslova za povišicu od deset odsto koju traže prosvetni radnici, kaže za 'Blic' da 'ovo nije dobar trenutak za povišice veće od ponuđenih, jer su septembar i oktobar najteži meseci za budžet zemlje'. K.P. Čas u gimnazijama 45 minuta

- Verujem da će beogradske gimnazije posle dužeg vremena od 3. septembra početi da drže normalne časove u trajanju od 45 minuta. Nema raspoloženja za štrajk i skraćenje časova na 30 minuta i mislim da ni ne treba da ga bude, jer se sa ovom vlašću može dogovoriti. Profesori i dalje žive loše, ali je to ipak bolje nego ranije - kaže Zorica Blagojević iz Foruma gimnazija, dodajući da se zvanična odluka Foruma gimnazija o tome očekuje u narednim danima. Miroljub Rakočević, predsednik Sindikata inženjera letača Jugoslovenskog aerotransporta

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.