Izvor: B92, 12.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas normalizacija u školama

Beograd -- Posle skoro mesec dana štrajka prosvetara, u školama u Srbiji od danas časovi opet traju 45 minuta.

Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvete Nezavisnost potpisali su juče sa ministrima finansija i prosvete protokol o platama zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju i učeničkom standardu. Unija sindikata prosvetnih radnika taj protokol nije potpisala, ali će ipak prekinuti štrajk.

Protokolom se predviđa povećanje plate za april >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od pet odsto, za septembar takođe pet odsto, a uštede koje se ostvare u sledećoj godini i racionalizacija u prosveti omogućiće dodatno povećanje plata do pet odsto.

U Granskom sindikatu prosvetnih radnika "Nezavisnost" kažu da je potpisani Protokol trenutni maksimum oko kojeg su pregovarački timovi sindikata uspeli da se dogovore sa predstavnicima Vlade.

Predsednik "Nezavisnosti" Tomislav Živanović izjavio je za B92 da se nada da će Vlada poštovati dogovor i sva ušteđena sredstva usmeriti na poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju.

"U odnosu na početne pozicije, svi smo na neki način postigli maksimum. Ne kažem da smo potpuno zadovoljni, jer zadovoljni bi verovatno bili da smo ostvarili početni zahtev od 20 odsto, koji u principu, obzirom na rast društvenog proizvoda, planiranu inflaciju i zaostajanje u odnosu na isti nivo obrazovanja u drugim delatnostima, sasvim je bilo realno očekivati povećanje ukupne zarade za 20 odsto", rekao je Živanović.

Sekretar Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Miodrag Skrobonja kaže da sindikat Unije nije mogao da potpiše Protokol jer se njime ne ispunjavaju ono što je Unija tražila.

Međutim, Skrobonja je za B92 izjavio da će članovi Unije sindikata u više od 500 škola prekinuti štrajk jer daljim štrajkom mogu samo da izgube.

"To su dve ključne stvari: veoma nizak socijalni program po predlogu Vlade za tehnološke viškove koji je neprihvatljiv. Druga tačka oko koje smo se sporili je poslednje povećanje planirano za oktobar koje je potpuno neizvesno. To zavisi od toga da li će biti ušteda ili ne", kaže on.

"Određeno je da povećanje plata bude do pet odsto, a mi smo tražili fiksnih pet odsto jer nam je prošlogodišnje iskustvo oko socijalnog programa i ušteda pokazalo da Vlada nije spremna i neće da radi na tome ozbiljno", kaže on.

"Zato se i dogodilo da su 5.000 otpustili, a 9.000 zaposlili, što je garant da u oktobru neće biti nikakve uštede, pa ni od poslednjeg povećanja neće biti ništa", kaže Skrobonja.

Potpisivanjem protokola svi su dobili ono što su tražili, smatra ministar finansija Mirko Cvetković i dodaje da bi sledeće godine trebalo da dođe do reforme prosvete.

"Naravno, pred nama je jedna godina ozbiljnih reformi u okviru prosvete koje će voditi Ministarstvo prosvete zajedno sa sindikatom. Očekujemo da se ostvare određene racionalizacije i stvore mogućnosti za dalje povećanje materijalne osnove, u smislu plate i poboljšanja uslova u školama", rekao je Cvetković.

Podsećamo da su tri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika počeli štrajk 19. novembra. Sindikati su tada zahtevali povećanje koeficijenata za nenastavno osoblje i povećanje cene rada u 2008. godini 20 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.