Danas je Vavedenje

Izvor: RTS, 04.Dec.2019, 07:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Vavedenje

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
Vavedenjem presvete Bogorodice, praznikom koji slavi sav hrišćanski svet, započeto je iskupljenje celog ljudskog roda. Po obećanju, da će >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dete koje im Gospod podari, posvetiti njemu na službu, Sveti Joakim i Ana doveli su trogodišnju Mariju u jerusalimski hram.

U svečanoj povorci, Marija je išla svečano odevena i ukrašena, između majke i oca, a iza njih kretali su se mnogi rođaci i prijatelji.
Sve vreme prisutni su bili i Božji izaslanici – anđeli. Na ulazu u hram, Mariju je dočekao prvosveštenik Zaharija, otac Svetog Jovana Preteče i Krstitelja, i uveo je u svetinju, gde je ostala do svoje 12 godine.
Posle smrti roditelja, Devu Mariju su dali Josifu, njenom rođaku iz Nazareta. U Josifovom domu Presveta Bogorodica Marija je i primila blagovest od arhanđela Gavrila da će roditi Sina Božjeg.
Vavedenje je jedan od pet najvećih praznika posvećenih Presvetoj Bogorodici i krsna slava brojnih srpskih rodova.
Uvek pada u vreme Božićnog posta, pa je i slavska trpeza posna. Bez obzira na to u koji dan padne, dozvoljena je riba.
Praznik je i hramovna slava srpskog manastira Hilandara na Svetoj Gori, zadužbini Svetog Simeona Mirotočivog i njegovog sina Svetog Save.
Žene koje ne mogu da imaju decu odlaze su u manastire i provode čitavu noć u molitvama. Slave ga i stočari, da bi zaštitili stoku od zveri.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas je Vavedenje Presvete Bogorodice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2019

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva...Vavedenjem presvete Bogorodice, praznikom koji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Danas u "Blicu" dva poklona, ikona Vavedenja i novi broj "Srpske kujne"

Izvor: Blic, 04.Dec.2019

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih božjoj majci. “Blic” svim člitaocima tim povodom poklanja ikonu sa likom Bogorodice, odnosno njenog ulaska u hram.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.