Izvor: Blic, 11.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Usekovanje

Danas je Usekovanje

Poslednji događaj iz zemaljskog života Svetog Jovana Krstitelja se imenuje izrazom usekovanje, što znači, posecanje ili odsecanje glave. Događaj kome Crkva danas čini spomen zbio se u vreme cara Iroda Mlađeg, sina cara Iroda koji je naredio i sproveo pokolj vitlejemskih mladenaca u vreme rođenja Gospoda Isusa Hrista. Irod Mlađi je bio gospodar Galileje u vreme propovedničke delatnosti Jovana Krstitelja. On je oteo ženu svome bratu Filipu, Irodijadu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a svoju zakonitu ženu oterao. Protiv ovoga bezakonja ustade Jovan Krstitelj smatrajući da cara treba kritikovati kako bi on bio ispravniji pred Bogom i ljudima. Zbog toga Irod baci Jovana u tamnicu. Na jednoj gozbi u gradu Sevastiji igrom je careve goste zabavljala Solomija, ćerka Irodijadina i Filipova, Irodova zakonita sinovica i nezakonita pastorka. Irod je bio u raspoloženju koje je bilo podgrejano pićem, pa joj je obećao za nagradu šta ona poželi. Pakosna majka, direktno pogođena pravedničkom kritikom utamničenog Jovana, posavetova ćerku da traži glavu Jovana Krstitelja. Po naredbi carevoj koja je sledovala iz obećanja koje se ne poriče, a ne po carevoj volji, Jovanu je posečena glava. Predata je na tanjiru maloj Solomiji koja je predala majci.

Noću učenici Jovanovi uzeše i časno sahraniše njegovo telo, a Irodijada sahrani glavu, ali ne časno. Izbode iglom jezik u mrtvoj glavi jer se njena nečista savest bojala njegove pravedne i bespoštedne kritike.Posle Usekovanja glave Svetog Jovana, njegova glava je nalažena u tri maha, a ti se događaji proslavljaju kao prvo, drugo i treće obretenje glave Svetog Jovana. J. K.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.