Danas je Svetski dan slobode medija

Izvor: Politika, 03.Maj.2012, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Svetski dan slobode medija

BEOGRAD – Svetski dan slobode medija u svetu se danas obeležava u senci učestalih stradanja novinara dok su u Srbiji staleška udruženja upozorila na težak profesionalni i ekonomski položaj novinara.

Sindikat novinara Srbije pozvao je da se zaštite novinari i vrati dostojanstvo toj profesiji

Kako ističe u saopštenju, „samo zaštićeni novinari mogu da budu slobodni novinari, a bez slobodnih novinara i medija nemamo ni demokratsko društvo”.

Sindikat >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << takođe ocenjuje da su mediji u Srbiji „pod direktnom kontrolom centara ekonomske i političke moći”.

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Granski sindikat medija „Nezavisnost” pozvali su nosioce vlasti i nadležne državne organe da novinarima i drugim medijskim radnicima obezbede uslove za nesmetan rad, „bez pritisaka, uslovljavanja i cenzure”.

Ta udruženja, istakavši da novinari i danas rade u ponižavajućim uslovima, ponovila su da su preduslovi slobode medija u Srbiji rasvetljavanje ubistava, zaštita profesionalnih, radnih i ekonomskih prava novinara, podrška istraživačkom novinarstvu i stvaranje uslova za ravnopravnu utakmicu na medijskom tržištu.

Udruženje novinara Srbije saopštilo je da je sloboda medija u Srbiji na najnižem nivou od petooktobarskih promena 2000. godine a da su „novinari ekonomsko i profesionalno poniženi”.

To udruženje je pozvalo novinare i medijske radnike da bez obzira na međusobne razlike budu profesionalno i ekonomski solidarni i da poštuju Kodeks novinara Srbije.

Svetski dan slobode medija novinarima je čestitao Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, potvrdivši spremnost i obavezu da im pomogne u ostvarivanju njihove važne društvene funkcije.

Srbija Svetski dan slobode štampe dočekuje kao „delimično slobodna zemlja” sa zableženim blagim padom na listi „Fridom hausa” sa 72. na 77. mesto.

U izveštaju, objavljenom uoči 3. maja - Svetskog dana slobode štampe, prvi put u poslednjih osam godina nije zabeležen pad u slobodi medija u svetu, a na listi od 197 zemalja 66 su dobile ocenu „slobodne”, 72 „delimično slobodne”, a 59 „nisu slobodne”.

U svetu su u 2011. godini ubijena 102 novinara a prema podacima Međunarodnog pres instituta najviše novinara prošle godine ubijeno je u Meksiku - 10, a sledi Irak sa devet, Honduras, Jemen i Pakistan sa po šest ubijenih novinara, pa Čile i Libija po pet.

U zemljama Evrope ubijeno je sedam novinara - po tri u Rusiji i Turskoj, a jedan u Azerbejdžanu.

Povodom učestalih stradanja novinara, Izvršni komitet Međunarodne federacije novinara odlučio je da globalna tema ove godine bude hapšenje i zatvaranje novinara.

Međunarodni institut za štampu (IPI), čiji je sedište u Beču saopštio je, povodom Svetskog dana slobode medija, da bi 2012. godina po novinare mogla biti najsmrtonosnija godina u poslednjih deceniju i po.

Povodom Svetskog dana slobode medija, a za očuvanje slobode govora i prestanak progona novinara založili su se danas i šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

„Na ovaj dan EU odaje počast principu slobode govora i svima koji čuvaju slobodu štampe i ostalih medija i bore se za nju”, navela je Ešton u pisanom saopštenju.

Tanjug

objavljeno: 03.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.