Izvor: Politika, 30.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Kurban-bajram

Slavi se četiri dana, od kojih se dva poslednja posvećuju mrtvima i posećuju se groblja Vernici Islamske zajednice Srbije pridružili su se jutros molitvama svih muslimana sveta koji slave Kurban-bajram, praznik žrtve, požrtvovanosti i solidarnosti, sa svim ljudima bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, najavio je juče imam beogradski Muhamed Jusufspahić.

U beogradskoj Bajrakli-džamiji Jusufspahić je čestitao praznik svima, i posebno vernicima Mešihata Islamske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zajednice Srbije, najavivši zajedničku molitvu koja počinje u sedam časova i 55 minuta, kada je zvanično 10. dan meseca zilhidžeta (12. dan decembra gregorijanske godine), kraj ramazanskog posta i početak velikog kurbanskog slavlja. Vrhunac slavlja, kako je rekao, jeste skup na Arafatu gde Kurban-bajram i ove godine dočekuje dva i po miliona hadžija koji na ovaj hadžiluk dolaze sa svih strana sveta.

Izrazivši žaljenje što nije odgovoreno na zahtev muslimana Beograda da se masovna molitva održi u nekom većem javnom prostoru, imam Jusufspahić je podsetio vernike da prazničnu radost podele s bližnjima i svojim komšijama.

Prema njegovim rečima, Kurban-bajram se slavi četiri dana, od kojih se dva poslednja posvećuju mrtvima i posećuju se groblja.

U besedi je podsetio na poruku praznika koji se vezuje za proroka Muhameda, poslednjeg Božjeg izaslanika, kako veruju muslimani, koji je svojim sledbenicima naložio da prvi deo kurbanske žrtve, "kao znak dobre volje poklone komšijama, Jevrejinu i hrišćaninu, a za sebe ostave trećinu".

Po uzoru na ovaj događaj i prvu žrtvu Ibrahimovu, do danas na ovaj veliki praznik svi muslimani prinose pečenog ovna, simboličnu žrtvu Bogu koju dele sa svima u ime Božje ljubavi, jednake za sve ljude.

U ime Mešihata Islamske zajednice Srbije, imam je poželeo da se u narednoj godini razreše svi problemi svih građana Srbije u koje spadaju i vernici Mešihata, od čijeg jedinstva takođe zavisi uspeh i društveni preporod zajedničke države.

U tom kontekstu on je naglasio da je cilj Mešihata Srbije da centar islamskog života ne bude izvan Srbije, jer je njihov stav da se životima građana Srbije ne može upravljati iz centra u Sarajevu, kako to žele neki muslimani svrstani isključivo prema nacionalnoj pripadnosti.

Sandžački muftija Muamer Zukorlić čestitao je juče svim pripadnicima islama najveći muslimanski praznik Kurban-barjam, poželevši im jedinstvo i toleranciju. "Veliki hadžijski Kurban-bajram dočekujemo u znaku završnih priprema na putu objedinjavanja Islamske zajednice u Srbiji. Graditi jedinstvo znači odazvati se rečima gospodara: 'Alahovog se užeta držite i nikad se ne razjedinjujte'", poručio je Zukorlić.

Muftija je naglasio da "pravo na jedinstvo imaju oni koji imaju moć tolerancije, a toleranciju imaju oni koji imaju svest o gospodaru svetova, svest o sebi i svojoj ulozi na svetu i svest o drugima. Gradimo jedinstvo baš onako kako nekoliko miliona hadžija i nekoliko stotina hadžija iz Sandžaka i drugih delova Srbije stoje na Arafatu podignutih ruku, predani molitvi uzvišenom gospodaru za dobro svoje, svoje porodice, zajednice i celog čovečanstva. Baš tako privodimo ove pripreme kraju iako nismo birali – Božja je volja da se to odvija u vreme i u znaku Bajrama."

Premijer Srbije Vojislav Koštunica čestitao je juče svim pripadnicima islamske zajednice u našoj zemlji praznik Kurban-bajram.

"Svim pripadnicima islamske zajednice u našoj zemlji najsrdačnije čestitam Kurban-bajram sa željom da dane ovog velikog praznika provedu u miru, razumevanju i duhovnoj radosti", poručio je Koštunica.

Premijer je istakao da veliki verski praznici šire duh tolerancije i uzajamnog poštovanja, jačaju osećaj zajedništva i razumevanja između svih verskih zajednica i svih ljudi dobre volje.

Kurban-bajram čestitali su i predsednik opštine Novi Pazar Sulejman Ugljanin, predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, gradonačelnk Novog Sada Maja Gojković, G17 plus...

R. D. i S. B.

[objavljeno: 30.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.