Izvor: Blic, 28.Jun.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas drugi krug izbora u Islamskoj zajednici

U Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji u Novom Pazaru, kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, danas će biti održan drugi krug izbora za najviše organe vlasti.



Kako je Tanjugu rekao predsednik Centralne izborne komisije Samir Škrijelj, u drugom krugu izabrane skupštine medžlisa biraju tri nivoa vlasti - predstavnike u odbore medžlisa, u skupštinama muftijstava i Saboru, kao najvišem organu vlasti.

Datum održavanja trećeg kruga izbora još >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nije preciziran, ali će kako se očekuje izborni proces, što uključuje i izbor predsednika mešihata i glavnog muftiju koji bi na tom mestu trebalo da zameni Zukorlića, biti poznat do polovine jula. Nakon drugog kruga otpočeće proces kandidovanja za predsednika Mešihata i glavnog muftiju, s tim da nema ograničenja da Zukorlić bude ponovo kandidat za najvišu funkciju. U trećem krugu Sabor Islamske zajednice u Srbiji bira svoje najviše organe, a predsednika Mešihata i glavnog muftiju, prema Ustavu te zajednice, većinom glasova bira posebno telo koje čine članovi Sabora, muftije, glavni imami, dekani, direktori muderisti (predavači) obrazovnih ustanova u islamskoj zajednici.

Prvi krug izbora u Islamskoj zajednici u Srbiji održan je 22. juna. Izbore koje je raspisao Mešihat osporava Rijaset Islamske zajednice Srbije na čijem je čelu reis-ul-ulema Adem Zilkić jer ih, kako je Tanjugu rečeno, nije raspisalo vrhovno telo te zajednice inisu održani na celoj teritoriji Srbije.

Do paralelizma vlasti unutar islamske zajednice Srbije došlo je oktobra prošle godine kada je jedna grupa imama izrazila neposlušnost muftiji Zukorliću i priklonila se beogradskoj Bajrakli džamiji gde je nekoliko meseci ranije proglašen Rijaset.

Dve zajednice se međusobno ne priznaju i između njihovih pristalica često dolazi do verbalnih, ali i oružanih sukoba, posebno u Sandžaku zbog kojih je u više navrata intervenisala policija.

Sukob unutar islamske zajednice je koncepcijske prirode tako što opcija naklonjena Zukorliću smatra da je duhovni centar muslimana u Srbiji u Sarajevu u reis-ul-ulemu Mustafu Cerića priznaje za jedinog vrhnovnog poglavara, dok Zilkićeve pristalice smatraju da je duhovni centar muslimana uvek tamo gde oni žive.

Prema podacima iz 2002. godine, u Srbiji je živelo 239.658 građana islamske veroispovesti ili 3,2 odsto stanovništva i najviše ih je u Sandžaku i trima opštinama juga Srbije - Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

IZuS: Drugi krug izbora

Izvor: B92, 28.Jun.2008

Novi Pazar -- U Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji u Novom Pazaru, kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, danas će biti održan drugi krug izbora za najviše organe vlasti... Kako je rekao predsednik Centralne izborne komisije Samir Škrijelj, u drugom krugu izabrane skupšstine medžlisa...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.