Danas blokada fabrika

Izvor: Politika, 18.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas blokada fabrika

Sednica vlade ipak neće biti održana u Pančevu

Rezultat jučerašnjeg protesta nezadovoljnih građana Pančeva ispred ministarstava i Vlade Srbije jeste zakazivanje novog skupa kod redakcije lista "Pančevac", za danas u podne, posle čega će, kažu, blokirati pančevačku Azotaru, Rafineriju i Petrohemiju. Takva odluka, praćena negodovanjem više od hiljadu Pančevaca, usledila je posle odgovora Aleksandra Popovića, ministra nauke i zaštite životne sredine, na zahteve >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za hitno sprečavanje ekološke katastrofe u njihovom gradu.

On je odbio predlog žitelja grada zagađenog kancerogenim benzenom da to bude tema javne sednice koju bi vlada danas sazvala i održala u Pančevu. Kako je istakao Srđan Miković, predsednik opštine Pančevo, ministar Popović je nagovestio da tek za dve nedelje predstavnici vlade mogu razgovarati o rešavanju problema zagađenja u tom gradu.

– Predložio sam da bar do sledećeg četvrtka pronađu rešenje. Nisam zadovoljan odgovorima ministra Popovića, koji nije prihvatio, ali ni odbio, taj predlog. Ono što je predložio jeste da se koordinacionom telu koje prati zagađenje pridruže predstavnici ministarstava zdravlja, unutrašnjih poslova, privrede i rudarstva i energetike. Moji sugrađani su opravdano nezadovoljni reagovanjem nadležnih i pridružiću im se i na narednom u nizu protesta, koje organizuje list "Pančevac", jer se i moja deca noću bude pokušavajući, kao ribe na suvom, da udahnu vazduh – naglasio je Miković.

Većina žitelja grada na Tamišu, koji su juče pred srpskom vladom vapili za obezbeđenjem zdrave životne sedine, skandirajući "Život, vazduh", bila je srednjoškolskog uzrasta. Okićeni upozoravajućim parolama "Beograđani, rak vam kuca na vrata", držali su u rukama jučerašnji broj "Pančevca", sa potpuno crnom naslovnom i 13 unutrašnjih strana, ispunjenih čituljama. Savka Varda Živanov, penzionerka, stezala je taj broj u ruci, nameravajući da ga pošalje rodbini u inostranstvo. Njen komšija, Branislav Marjanov, nosio je krst na kome je pisalo Pančevo i pokazivao Beograđanima.

– U gradu koji, sa okolinom, ima 130.000 stanovnika ponekad se dnevno obavi i po 30 sahrana. Umiru nam mladi ljudi, uglavnom od tumora pluća i disajnih organa. Nemamo parkove i igrališta, ali zato imamo pet punih grobalja, koja su nedavno morala biti proširena. Savetuju nam da ne izlazimo iz kuća, da živimo u koncentracionom logoru. Posle ponoći, kada puštaju otrove, ponekad imam utisak da su mi glavu zagnjurili u kacu sa kupusom – istakao je ovaj penzioner.

Milan Babić, predsednik pančevačke skupštine opštine, istakao je da se novcem od industrijske dobiti iz tog grada puni četvrtina državnog budžeta, dok se u njega vraća deset puta manje novca. Zato su okupljeni građani od predstavnika vlasti tražili ulaganje dela dobiti iz pančevačkih fabrika u hitnu modernizaciju fabrika iz takozvane južne zone. Zahtevali su imenovanje i krivično gonjenje krivaca za ekološku katastrofu od 14. novembra, kao i obustavu rada fabrika-zagađivača do iznalaženja rešenja.

– Već dve godine posle svake opštinske sednice šaljemo molbe i peticije vladi i ministarstvima da spreče ekološko ubijanje Pančevaca. Nikada nam nisu odgovorili. Rukovodstvo pančevačkih fabrika zagađivača ni o čemu ne odlučuje, njihova deca udišu otrovni vazduh i protestuju sa nama. Glavne odluke stižu iz ministarstava, zato i jesmo sada ovde i na njima je da pod hitno zaustave zagađenja i spasu 130.000 stanovnika Pančeva – istakao je Babić.

-----------------------------------------------------------

Popović: Ipak smo se dogovorili

Ministar nauke i zaštite životne sredine Aleksandar Popović negirao je tvrdnju predsednika pančevačke opštine Srđana Mikovića da na njihovom sastanku u Beogradu nije postignut dogovor o rešavanju ekoloških problema Pančeva. "Dogovor koji je napravljen je veoma jasan. Reaktiviraće se koordinaciono telo koje čine predstavnici lokalne samouprave, Uprave za zaštitu životne sredine i zagađivača... To telo bi u najkraćem mogućem roku, a u pitanju su dani, ne nedelje, trebalo da pripremi za Vladu Srbije predlog mera za dugoročno rešenje stanja u Pančevu", rekao je Popović agenciji Beta.

Popović je naglasio da će koordinaciono telo biti dopunjeno predstavnicima ministarstava pravde, zdravlja, unutrašnjih poslova, rudarstva i energetike i privrede.

D. Jokić

-----------------------------------------------------------

Aerozagađenje i krivična odgovornost

Kuća s pogledom na otrove

Pančevu su potrebni specijalni tužioci i policajci, eksperti za probleme zaštite životne sredine

PANČEVO - Od svih obećanih krivičnih prijava protiv odgovornih za najnovije aerozagađenje u Pančevu, još nijedna nije stigla u Opštinsko javno tužilaštvo ovog grada. Za sada je izvesno da će, pored onih najavljenih iz Ministarstva za nauku i zaštitu životne sredine, stići prijave pančevačke policije i republičke inspektorke za zaštitu životne sredine. Očekuje se i reagovanje vodoprivredne inspekcije, mada nisu najavili krivičnu prijavu.

Opštinski javni tužilac Branislava Vučković, koja je naložila policijsku istragu u "Petrohemiji" i Rafineriji, kaže da će ovoga puta biti izbegnute zamke zbog kojih su advokati ove dve fabrike u nedogled odlagali pokrenute sudske procese. Po našem zakonu, ne mogu se krivično goniti državne firme, već samo pojedinci u njima. Čak su i prijave za privredni prestup protiv Rafinerije iz pančevačkog Privrednog suda koji se oglašavao nenadležnim slate za Novi Sad, jer je tamo sedište NIS Petrola, čiji je deo Rafinerija u Pančevu. Tako je bilo u slučaju pokretanja postupka za privredni prestup protiv rukovodilaca Rafinerije za višednevno otežano disanje Pančevaca, aprila ove godine.

Pančevački privredni sud se oglasio nenadležnim i u slučaju afere poznate pod imenom "Rafinerijska rupa". Po nalogu rukovodstva Rafinerije, proletos je pedesetak metara od naselja Vojlovica iskopana rupa dubine 3,5 metara, dužine 130, a širine 30 metara. Bazen je bio namenjen zakopavanju zauljane zemlje iz kruga Rafinerije. Pošto je priča obelodanjena, a inspekcija naložila da se obustave poslovi, rupa je zakopana, a razmatranje odgovornosti biće u Novom Sadu. Čak su se i neke inspekcijske službe Pančeva ogradile od nadležnosti u ovom slučaju.

Branislavi Vučković se ne može odreći doslednost u podizanju optužnica i optužnih predloga protiv aktera aerozagađenja u Pančevu, mada se u pravničkim krugovima ove južnobanatske varoši šuška da su neki njeni prethodnici brzo ispraćeni sa tih položaja upravo zato što su previše čeprkali po ovakvoj vrsti odgovornosti.

- Da bih mogla da stanem iza svega, morala sam da proučim mnogo propisa i zakona iz oblasti zaštite životne sredine, što je u redu. Nevolja je što za ovo čovek treba da bude i hemičar i meteorolog i štošta drugo. Mislim da bi stoga valjalo razmisliti o formiranju posebnog tužilaštva koje bi se bavilo ovakvom vrstom istrage, a nema sumnje da su nam i u policiji potrebni kadrovi koji se dobro snalaze u vrlo komplikovanim odnosima - kaže opštinski tužilac u Pančevu.

Tužilaštvo je, kad ništa drugo nije preostalo, pokazalo bar upornost u slučaju podizanja optužnog predloga protiv rukovodilaca Rafinerije i "Petrohemije", za narušavanje životne sredine, u ime oko 200 Pančevaca. Iako su veštaci koje je sud imenovao ustanovili da se ne može utvrditi ko je izvor zagađenja, opštinski tužilac kaže da će ostati pri navodima iz optužnog predloga, pa neka sud presudi da u Pančevu nema zagađenja jer se ne zna odakle je.

U opštinskom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine u Pančevu kažu da nije čudno što veliki zagađivači odlažu, koliko god mogu, obavezu da stalno mere stepen aerozagađenja u fabričkom krugu. Zakon ih sada obavezuje da to rade jednom ili dva puta godišnje, a oni koji ispitivanja obave, posle konstatacije da je povećan nivo zagađenosti, obavezno navode da to ne mora biti iz fabrike, jer su u okolini i saobraćajnice, i benzinske pumpe, pa ono što dolazi iz susednih fabrika... Za taj posao su, naravno, dobro nagrađeni. Ukoliko bi merenja bila stalna, bilo bi i dovoljno dokaza za tužioca o njihovoj krivici. A to im nije potrebno.

-----------------------------------------------------------

O ostavci, naknadno

PANČEVO – Posle više od pet sati rasprave, Upravni odbor pančevačke Petrohemije primio je ostavku Siniše Borovića, generalnog direktora, ali je nije razmatrao dok se ne obave konsultacije sa najvećim akcionarima. Kako saznajemo i pored podnošenja ostavke, Borović nije eksplicitno priznao krivicu za ono što se dešavalo u Pančevu u noći između 14. i 15. novembra.

Sednica Upravnog odbora Petrohemije zakazana je na insistiranje njegova tri člana: Tigrana Kiša, Milorada Ilića i Nikole Vučkovića. Kiš i Ilić su i članovi pančevačkog Opštinskog veća.

M. Šašić

[objavljeno: 18.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.