Danas Veliko spremanje Srbije (VIDEO)

Izvor: S media, 04.Jun.2011, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas "Veliko spremanje Srbije" (VIDEO)

Danas je organizovana akcija "Veliko spremanje Srbije" na više od 3.000 lokacija u zemlji. Čišćenje je počelo jutros u 9 sati kod Železničkog mosta ka Gazeli i ka Brankovom mostu.

Ekološka akcija "Veliko spremanje Srbije" biće organizovana danas na više od 3.000 lokacija u zemlji, a očekuje se da će se toj akciji odazvati više od 250.000 građana koji će svojim primerom ukazati na značaj zaštite životne sredine i pravilnog odlaganja otpada.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Dulić: Veliko spremanje Srbije 4.juna (VIDEO)

Dulić: Smanjiti negativne uticaje na životnu sredinu

Akciju, koja će se održati u 169 opština u Srbiji, organizuje Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u saradnji sa lokalnim samoupravama na celoj teritoriji Srbije kako bi se podigla svest o značaju očuvanja životne sredine.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić pozvao je ranije građane da se u što većem broju priključe akciji čišćenja koja je organizovana povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine, 5. juna.

"Cilj akcije 'Očistimo Srbiju' jeste da se počiste sva ona mesta koja komunalna preduzeća ne stignu da počiste, a koja su zaprljana nemarom ljudi, koji često bacaju otpad u prirodu a ne na mesta koja su predviđena za njegovo odlaganje", kazao je Dulić Tanjugu.

On je naveo da se za akciju čišćenja na sajtu www.očistimosrbiju.rs prijavilo više od 250.000 ljudi, ali da se očekuje da će ih biti znatno više, jer će neki učestvovati u akciji iako se nisu prijavili.

Čišćenje je počelo jutros u 9 sati, i to u delu od Železničkog mosta u Beogradu ka "Gazeli" i ka Brankovom mostu, a pored ministra Dulića i ostalih predstavnika ministarstva učestvuje 1.000 volontera opštine Stari grad, JKP "Gradska čistoća", "Zelenila Beograd", "Telekoma Sekopaka" i drugih preduzeća.

Čištiće se i lokacije na Novom Beogradu, naselju Belvil, a potom će biti organizovano i uklanjanje divljih deponija kod pijace Kvantaš. Veliki broj osnovnih i srednjih škola u Srbiji učestvovaće tokom dana u čišćenju Miljakovačke šume.

Toj akciji pridružiće se i učenici i zaposleni u osnovnim školama "Nikola Tesla", "Branko Ćopić", "Ivo Andrić", "Djura Jakšić", volonteri opštine Rakovica i predstavnici JKP "Srbija šume".

Akciji će se priključiti volonteri gradskih opština Vračar, Stari grad, Palilula, Novi Beograd i drugih koje će čistiti kritične lokacije na svojoj teritoriji.

U akciju čišćenja uključiće se omladina Demokratske stranke, a počeće kod istočne kapije Beograda RUDO na Zvezdari.

Doprinos ekološkoj akciji daće brojna preduzeća - "Beograd put", "Gradska čistoća", volonteri "Beogradizacije", "Beogradski vodovod i kanalizacija", kao i mnoga druga javna preduzeća i privatne kompanije.

Osim volontera iz Beograda, akciji čišćenja priključiće se i volonteri i predstavnici kompanija mnogih drugih gradova u Srbiji. Uprava "Merkator grupe" za jugoistočnu Evropu, kao i menadžment te kompanije iz Slovenije učestvovaće u akciji "Očistimo Srbiju" i u Novom Sadu uklanjati otpad na Ribarskom ostrvu i na Sunčanom keju.

U cilju jačanja ekološke svesti svakog pojedinca u zemlji, Merkator će u svojim prodajnim objektima u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, svakom pedesetom kupcu pokloniti platnenu torbu, koja je napravljena od 100 odsto pamučnih vlakana, biorazgradiva je i u potpunosti ispunjava ekološke standarde.

U akciji "Očistimo Srbiju" Jagodinu će čistiti nekoliko stotina građana, učenika, studenata, penzionera, seljaka, zaposlenih u JP "Železnice Srbije", JKP "Standard", "Por Verner i veber" (Porr Werner i Weber) Srbija.

Okupljanje volontera i koordinatora Štab je zakazao za 8.30 sati na Skveru omladine (centar grada), odakle će krenuti u akciju.

U akciji "Očistimo Srbiju", u aranđelovačkoj opštini će na 18 lokacija učestvovati oko hiljadu volontera, učenika osnovnih i srednjih skola i studenata Visoke škole strukovnih studija, a preko lokalnih medija pozvani su i građani da se priključe čišćenju grada i okolnih sela.

Akcija u tom gradu i okolini trajaće dok se označene lokacije ne očiste.

U čišćenju Sremske Mitrovice očekuje se učešće 3.000 volontera, a posebna pažnja biće poklonjena uklanjanju divljih deponija u Velikim Radincima i industrijskoj zoni Sever, kraj autoputa.

U prošlogodišnjoj akciji čišćenja učestvovalo je više od 200.000 volontera koji su prikupili 100.000 kubnih metara otpada.

Opširnije o toku akcije možete pročitati OVDE

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.