Izvor: B92, 06.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas Badnji dan

Beograd, Gračanica -- Pravoslavni vernici, koji poštuju Julijanski kalendar, proslaviće danas Badnji dan koji najavljuje Božić, praznik rođenja Isusa Hrista.

Božić je praznik cele porodice i zato je po običaju ona na okupu već na Badnji dan. Poseban značaj u bogatstvu božićnih običaja pripada badnjaku, čijim se sečenjem i svečanim unošenjem u kuću počinje proslava velikog praznika mira i ljubavi. S Badnjim danom se završava i četrdesetodnevni post.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Običaj je da se rano zoru u šumi odseče mlado hrastovo ili cerovo drvo i u kuću se unosi kada padne mrak. U gradovima badnjak, hrastovu grančicu sa slamom, vernici dobijaju u crkvi ili kupuju na ulici. Sa badnjakom se u dom unosi i drenova grančica, simbol zdravlja, ali i slama koja se rasprostire po podu.

Za proslavu Badnje večeri pripremaju se Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta gora, koje su zadržale Julijanski kalendar.

U beogradskoj crkvi Svetog Marka, obred za Badnje veće počeo je danas u 17 časova, a predvodi ga episkop hvostanski Atanasije uz sasluživanje sveštenstva.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Patrijarh Pavle čestitao je Božić svim pravoslavnim vernicima. Patrijarh je Srbe na Kosovu i Metohiji nazvao "ranama Hristovim" i rekao da se u Crkvi mole i za neprijatelje da uvide da činjenje zla nikome ne donosi dobro.

U božićnoj poslanici patrijarh Pavle je pozvao sve na pomirenje i zaželeo da svi čistog srca, punog ljubavi i hrišćanske pokornosti proslave veliki hrišćanski praznik Božić.

Vladika Artemije ložio badnjak u Gračanici

Vladika raško-prizrenski Artemije večeras je osveštao, a potom i naložio badnjak u dvorištu manastira Gračanica.

Pored loženja badnjaka, u dvorištu manastira skuvani su rakija i vino koji su služeni gosti.

Centralnoj proslavi Badnje večeri u Gračanici, pored nekoliko stotina vernika, prisustvovalo je i najuže rukovodstvo SPS-a, sa predsednikom stranke Ivicom Dačićem.

Loženju badnjaka je prisustvovalo i desetak vojnika Kfora.

Nakon loženja badnjaka, koje je proteklo uz pucanje petardi i uz muziku, građani su se razišli kućama kako bi proslavili Badnje veče.

Policija: Ne koristiti pirotehnička sredstva

Novosadska policija apelovala je na građane da ne koriste pirotehnička sredstva pri proslavi Badnje večeri i Božića.

U saopštenju policije navodi se da će novčano ili kaznom zatvora do 60 dana biti kažnjen svako ko paljenjem raketa, petardi i drugog zapaljivog materijala, ili pucanjem iz vatrenog oružja, bude remetio javni red i mir.

Policija je navela da neće biti dozvoljeno ispaljivanje buradi sa karbitom u delu grada Klisa, u kojem se više od jedne decenije, uz pečenje vola na ražnju, na taj način proslavljao Božić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.