Danas 18 godina od zločina u Štrpcima

Izvor: S media, 27.Feb.2011, 01:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas 18 godina od zločina u Štrpcima

Povodom 18. godišnjice otmice 19 građana Srbije iz voza na železničkoj stanici Štrpci sutra će u Prijepolju biti održana komamoracija, položeni venci na spomenik i odata pošta žrtvama.

U Domu kulture u Prijepolju juče je održana debata pod nazivom: "Sandžak - punoletstvo zločina" posvećena sećanju na otmicu 18 Bošnjaka i jednog Hrvata iz voza koji je saobraćao na pruzi Beograd-Bar 27. februara 1993. godine, koji su likividirani nedaleko od Višegrada.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Na skupu je istaknuto da zločin u Štrpcima predstavlja "jednu od najtamnijih mrlja u našoj novijoj istoriji", da ga treba do kraja rasvetliti, počioce kazniti i učiniti sve da se nešta slično nikada ne ponovi.

Medju učesnicima su bili i zamenik ombudsmana Miloš Janković, zamenik poverenice za ravnopravnost Milovan Batak i predsednik Gradjanske inicijative Miljenko Dereta.

"Zaštitnik gradjana, kao državni organ, osudjuje ovaj zločin nad nedužnim gradjanima, posebno što je bio motivisan etničkom mržnjom i smatra da ovaj i slični dogadjaji u Sandžaku i drugim delovima zemlje, ne smeju biti zaboravljani", rekao je Janković.

Batak je istakao da kod Ministarstva pravde treba insistirati da se porodicama stradalih obezbedi, ne samo moralna već i materijalna satisfakcija, a Dereta je ukazao da je neophodan pritisak gradjana na državne institucije "kako bi zločin bio kažnjen, a pravda sprovedena".



Dosad je rasvetljena sudbina samo dve žrtve otmice iz voza u stanici Štrpci, a kako je uoči godišnjice zločina saopštio predsednik Vlade Srbije za nestale Veljko Odalović, njihovi posmrtni ostaci pronadjeni su medju 11 skeleta prilikom pretrage jezera Perućac.


Bošnjačka stranka o zločinu

Bošnjačka stranka, koja participira u crnogorskoj vlasti, ukazala je danas da ni 18. godina nakon otmice 19 putnika iz voza Beograd-Bar u želeničkoj stanici Strpci, taj zločin nije rasvetljen, niti su zločinci pronađeni i kažnjeni.

"Adekvatnim sudskim procesuiranjem ovih zločina, kao i većom brigom o porodicama žrtava, Crna Gora može doprineti vlastitom suočavanju sa prošlošću, ali i institucionalno odgovoriti preuzetim obavezama jačanja efikasnosti pravosuđa", ocenila je Bošnjačka stranka.

U susret obeležavanju godišnjice zločina u Štrpcima, Stranka demokratske akcije (SDA) iz Sandžaka i Sandžačka demokratska partija (SDP) pozvale su nadležne državne organe "da u potpunosti istraže ovaj slučaj i utvrde odgovornost svakog pojedinca, bilo da je reč o naredbodavcu, organizatoru ili izvršiocu zločina."

Otmicu 18 Bošnjaka i jednog Hrvata iz bivše SRJ, odnosno Srbije iz voza broj 671 u železničkoj stanici Štrpci izvršila je paravojna formacija "Osvetnici" iz Republike Srpske, pod komandom Milana Lukića, koji je u Haškom tribunalu osudjen za zločine u Višegradu.

Prema optužnici, oni su otete putnike odvezli u selo Prelovo kod Višegrada, gde su ih u fiskulturnoj sali osnovne škole postrojili, prilikom pretresanja oduzeli novac, nakit i druge vredne stvari, a zatim tukli.

Posle toga, putnici iz voza su vezani žicom, ubačeni u kamion i odveženi u pravcu Višegrada gde su likvidirani u garaži jedne od spaljenih seoskih kuća nedaleko od obale Drine.

Zbog učesća u ovom zločinu, Viši sud u Bijelom Polju je 9. septembra 2002. godine osudio Nebojšu Ranisavljevića na 15 godina zatvora, a Vrhovni sud Crne Gore je dve godine kasnije presudu potvrdio.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.