Dan zaštite životne okoline

Izvor: B92, 05.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan zaštite životne okoline

Saša Dragin (Beta)

Beograd -- Centralna tema ovogodišnjeg obeležavanja jesu klimatske promene i uticaj na životnu sredinu, pod sloganom "Otapanje leda-vruća tema".

Svetski dan zaštite životne sredine ustanovila je Generalna skupština UN, na predlog tadašnje jugoslovenske delegacije, na prvoj svetskoj Konferenciji posvećenoj zaštiti životne sredine u Štokholmu 1972. godine. Ministar za zaštitu životne sredine Srbije Saša Dragin je poručio da će njegovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ministartvso pratiti evropske trendove i da će se obračunati sa svim zagađivačima.

Dragin rekao je tim povodom da je njegov kabinet sa lokalnom samoupravom već počeo da rešava problem zagađenja velikih industrijskih gradova.

"Na žalost, mi kaskamo za razvijenim zemljama, odlučni da taj voz stignemo i da budemo lider u Evropi", kaže on.

"To je opsežan projekat, radimo nadzor zagađivača i ova administracija neće popuštati pritiscima zagađivača, onaj ko zagađuje biće kaznjen, a oni koji i posle toga ne budu to poštovači, biće zatvoreni", rekao je on.

Novi ministar kaže da građani još nemaju potpuno razvijenu ekološku svest, ali da i u Srbiji poslednjih godina ljudi počinju da uviđaju značaj kvalitetne životne sredine.

A povodom današnje proslave Svetskog dana zaštite životne sredine, šef misije OEBS-a u Srbiji Hans Ola Urstad pozvao je vlasti i građane da bolje štite životnu sredinu u Srbiji.

On je u saopštenju medijima podsetio na ozbiljno stanje u Srbiji i istakao da je tim više zadovoljan što je ponovo formirano Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Ta misija će nastaviti da podržava napore Srbije na harmonizaciji zakonodavstva sa propisima Evropske unije kao i napore na primeni tih propisa, piše u saopštenju OEBS-a.

Obeležavanje u Beogradu

Predstavljanjem publikacije "Kvalitet životne sredine grada Beograda u 2006. godini", danas je u Skupštini Beograda obeležen Svetski dan zaštite životne sredine.

Snežana Matić-Besarabić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje istakla je da u Beogradu nije zabeležena povećana radioaktivnost u vodi, zemlji i vazduhu.

Ipak, prema rečima Elizabet Paunović iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, uzrok 30 odsto bolesti je u životnoj sredini.

Zamenica gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović naglasila je da je budžet Grada u delu za zaštitu životne sredine od 2000. godine uvećan osam puta. Ona je podsetila da su 2004. doneta četiri zakona iz ove oblasti i da su povećane nadležnosti Grada.

Pored ministra Dragina, govorio je i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, koji je naveo tri stuba održivosti nacionalnog razvoja - prvi se odnosi na zaštitu životne sredine, drugi na ekonomiju, a treći na socijalne uslove života.

U osnovnoj školi "Drinka Pavlović" održana je akcija čišćenja, u kojoj su učestvovali, između ostalih, ministar Dragin i beogradska grupa Beogradski sindikat.

A u sportskom centru "Šumice" u Beogradu danas je održano finale sportskog takmičenja za osnovce, koje je organizovala Elektroprivreda Srbije.

Ono ima za cilj da osnovcima objasni značaj uštede električne energije i potrebu očuvanja životne sredine kroz igre spretnosti, brzine i mašte na sportskom poligonu.

Pobednička ekipa od šest đaka će o trošku EPS-a boraviti sedam dana u Eko-kampu na Tari, saopštila je informativna služba tog preduzeća.

Upravljanje ambalažnim otpadom

Srpska asocijacija za upravljanje otpadom aplicirala je za status Nacionalnog komiteta za čvrsti otpad, rečeno je na konferenciji "Životna sredina ka Evropi".

Ova asocijacija navela je da je neophodno izgraditi institucionalni okvir, uz pravno regulisanje svih aspekata ove složene materije i uz adekvatnu infrastrukturu u koju će se investirati.

Cilj je da se jednim osmišljenim pristupom i dobrom organizacijom svih učesnika kontroliše upravljanje otpadom, pri čemu ambalažni otpad zahteva poseban tretman.

Regionalna konferenciju "Životna sredina ka Evropi" - EnE07 održava se u Privrednoj komori Srbije na Svetski dan životne sredine. Organizatori su nevladine organizacije u programu UN "Ambasadori životne sredine", Odbora za zaštitu životne sredine i održivi razvoj PKS-a i Udruženja za upravljanje čvrstim otpadom Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.