Izvor: B92, 16.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan slepih i slabovidih

Beograd -- Danas se obeležava svetski dan slepih i slabovidih osoba.

Beogradska organizacija Saveza slepih Srbije organizovala je nekoliko događaja. Jedan od njih je svojevrsno takmičenje u estetskom hodanju. Ovakve manifestacije pomažu slepima da se prilagode spoljnom svetu.

Osobe sa ovim problemom u Srbiji imaju velikih teškoća jer im ulice i putevi nisu prilagođeni, a nema ni stručnog osoblja koje bi sa njima radilo.

Stefan Stefanović je trinaestogodišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dečak iz Niša i slep od rođenja. Došao je u Beograd, a zadatak mu je da se snađe u nepoznatom okruženju. Da bi savladao sve tehnike hodanja sa štapom trebalo mu je tri godine i da pohađa specijalnu školu:

"U početku je sve bilo malo teže, ali se na kraju sve to regulisalo, sad je lako. Pa, ja se najviše oslanjam na sluh najviše, jer sam to vežbao, sluh je tu prvo što koristim", kaže Stefanović.

Mnogi od ljudi s oštećenim vidom išli su u školu. Međutim u Savezu slepih Srbije kažu da ima mnogo više onih koji ne mogu da izađu na ulicu, jer ih niko nije obučio kako da se kreću.

U školi se uči kako se hoda uz pomoć štapa, ali im je potreban poligon, jer je neophodno da se slepa deca u ranom detinjstvu osamostale.

Stručne osobe koje se bave slepima zovu se peripatolozi, i u Srbiji ih ima veoma malo.

Njihov zadatak je da osobama s oštećenim vidom kako da uz pomoć štapa osećaju podlogu po kojoj hodaju, kako da bezbedno pređu ulicu, ili da savladaju nepoznat prostor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.