Dan sećanja na žrtve Holokausta

Izvor: B92, 27.Jan.2011, 05:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan sećanja na žrtve Holokausta

Beograd -- Srbija i svet obeležavaju Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, u kojem su nacisti i njihovi saveznici pobili između devet i 11 miliona ljudi.

Među stradalima je bilo šest miliona Jevreja.

Centralna državna ceremonija održana je kod Spomenika žrtvama genocida na Starom sajmištu u Beogradu.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 2005. godine Rezolucijom Ujedinjenih nacija, u znak sećanja na 27. januar 1945. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine, kada je Crvena armija oslobodila koncentacioni logor Aušvic, najcrnje stratište u istoriji čovečanstva na kome je ubijen 1,1 milion Jevreja.

Srbija ovaj dan obeležava u atmosferi sve prisutnijeg neonacizma i relativizacije zločina nad Jevrejima, smatraju u Savezu jevrejskih opština Srbije.

Vence na Spomenik žrtvama genocida položili su, u ime Vlade Srbije, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, predstavnici ambasade Izraela, Nemačke i Holandije, Saveza jevrejskih zajednica Srbije i Skupštine grada Beograda.

Ceremoniji su prisustvovali preživeli zatočenici logora smtri u Drugom svetskom ratu i potomci žrtava.

"Ova godišnjica oslobođenja najvećeg logora smrti u Evropi tokom Drugog svetskog rata logora Aušvic, prilika je da svi zajedno kao građani demokratske Srbije sa ovog mesta još jednom pošaljemo jasnu poruku koja će svedočiti o našoj odlučnosti da pripadnike mlade generacije odgajamo u duhu nenasilja, razumevanja, pravdoljubivosti, poštovanja različitosti, zajedničkog života i saradnje", kazao je Ljajić na polaganju venca na spomenik.

Predsednik Saveza jevrejskih opština Aleksandar Nećak kazao je da se pojava neonacizma u Srbiji shvata olako.

"Suviše je olako shvaćena pojava neonacizma u Srbiji, ne reaguje se na pravi i adekvatan način. Naravno, ne govorim samo o antisemitskim pojavama. Mi imamo ksenofobiju, mržnju prema manjinama, prema drugačijim grupacijama. To je apsolutno nedozvoljivo i ne može se tolerisati ni na koji način", kazao je on.

Nećak je ranije izjavio da će podsećanje na velika stradanja Jevreja trajati do kraja meseca.

"Počeli smo sa komemoracijom u Novom Sadu, završićemo sa seminarom o Holokaustu koji će se održati 30. januara, a danas imamo polaganje venaca i odavanje počasti na Starom sajmištu, kao i polaganje venaca na mestu gde je nekada bio logor 'Topovske šupe’”, rekao je Nećak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.