Izvor: RTS, 22.Jun.2021, 20:22

Dan sećanja i žalosti obeležen u Nišu kod Spomenika crvenoarmejcu

U Srbiji je 80. godišnjica napada na SSSR obeležena u Nišu, kod spomenika sovjetskim vojnicima.
Dan sećanja i žalosti, kada je pre osam decenija nacistička Nemačka napala tadašnji SSSR obeležen je kod spomenika crvenoarmejcu u Nišu.

Spomenik težak 38 tona, napravljen je od od crvenog granita i na njemu su imena poginulih sovjetskih vojnika 7. novembra 1944. godine. Vence položili predstavnici Vlade Srbije, ambasade Rusije i brojnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << udruženja.
"Ovaj dan pokazuje, objašnjava i dokazuje sve. Ko je u pravu i ko je na onoj pravoj strani istorije. Sa Srbijom mi smo bili u toku Drugog svetskog rata zajedno i to je naše veliko dustignuće", naveo je Aleksandar Bocan Harčenko, ambasador Rusije u Srbiji.
Sa skupa je poručeno da kao nekada u borbi protiv fašizma Srbija i Rusija sada zajedno štite istorijsku istinu.
"Zato se zajedno danas borimo protiv revizije istorije, idemo istim putem i kao što smo uvek bili u istoriji zajedno sa Rusijom, Rusija i Srbija će i u budućnosti uvek biti zajedno, rame uz rame", istakao je Nenad Popović, ministar bez portfelja.
Kod spomenika crvenoarmejcu otkriven je rekonstruisani memorijalni park i otvorena izložba moskovskog Centralnog muzeja Velikog otadžbinskog rata.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.