Izvor: B92, 22.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dan sećanja"

Beograd -- Povodom 60. godišnjice genocida u ustaškom logoru "Jasenovac" u Sabornoj crkvi je održan parastos žrtvama tog logora.

Liturgiju je služio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle. "Molimo se Gospodu pred kojim su svi ti mučenici živi, a pogotovo blizu 20.000 nevine dečice koja su stradala u Jasenovcu, da nam pomogne da istrajemo na teškom ljudskom putu. Sve nevine duše Jasenovca u okrilju Božjem za nas su zauvek žive, a zlikovci koji to nedelo počiniše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zauvek mrtvi i u tome je razlika između njih i nas", rekao je patrijarh Pavle.

Pomen žrtvama održan je na "Dan sećanja", koji se tradiocionalno obeležava 22. aprila, na dan kada je 1945. oko 1.000 logoraša krenulo u proboj logora u Jasenovcu. Preživelo je njih 87.

Ministar pravde Zoran Stojković položio je, uz najviše državne počasti, venac na mestu nekadašnjeg logora "Staro sajmište" u Beogradu.

Mesić položio venac

Predsednik Hrvatske Stipe Mesić, položio je venac na mestu gde se tokom Drugog svetskog rata nalazio ustaški logor Jasenovac, povodom 60. godišnjice pokušaja proboja logoraša. On je tom prilikom rekao da su u Jasenovcu ubijene hiljade ljudi isključivo zbog svoje rase, vere, nacionalnosti ili gledišta.

"Nitko od njih nije bio neprijatelj hrvatske države, ali bili su neprijatelji fašizma i nacizma, odnosno, njihove hrvatske varijante, oličene u ustaškom režimu. Žalosno je da uvek iznova treba podsećati na te činjenice", rekao je Mesić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.