Izvor: B92, 28.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan prava javnosti da zna

Novi Sad -- Nezavisno društvo novinara Vojvodine danas u Novom Sadu obeležilo Međunarodni Dana prava javnosti da zna.

Generalni sekretar NDNV-a Nedim Sejdinović rekao je da je teško jednoznačno oceniti primenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja u Srbiji pošto neke državne institucije o organi vlasti taj zakon efikasno primenjuju, dok ga drugi ignorišu.

"Bezbednosno-informativna agencija i Ministarstvo za infrastrukturu tom zakonu prilaze >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa skoro neverovatnom ignorancijom i cinizmom", kaže Sejdinović.

Prema njegovim rečima, problem u primeni tog zakona nije samo u pojedinim institucijama, već i u činjenici da građani, ali i novinari, nisu u dovoljnoj meri svesni prava da traže i dobiju informaciju koja ima javni značaj.

Dodelu nagrada za najveći doprinos primeni Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja organizovali su Udruženje pravnika SAD, Pravna inicijativa za srednju Evropu i Evroaziju, Kancelarija poverenika za informacije od javnog značaja, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Koalicija nevladinih organizacija za slobodu pristupa informacijama i Misija OEBS-a u Srbiji.

U pojedinačnim kategorijama, nagrađeni su Opština Smederevo i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.