Dan planete Zemlje - Poziv na „Veliko spremanje Srbije”

Izvor: Politika, 22.Apr.2011, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan planete Zemlje - Poziv na „Veliko spremanje Srbije”

BEOGRAD - Dan planete Zemlje obeležava se danas širom sveta i u Srbiji i tako se želi skrenuti pažnja javnosti na opštu ekološku krizu i druge opasnosti koje prete životu na Zemlji.

Taj dan je ustanovljen 1970. godine, a cilj je pomoć čoveku da ponovo uspostavi kontakt s prirodom, odnosno da ukaže na zagađivanje vazduha i vode, radioaktivno zračenje, iscrpljivanje nenadoknadivih energenata i drugo.

U Srbiji se ovaj dan obeležava nizom različitih akcija i manifestacija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić pozvao je juče građane Srbije da ne bacaju đubre oko sebe, da očiste svoju okolinu i da 4. juna učestvuju u akciji „Velikog spremanja Srbije”.

Pre 41 godinu u Americi je pokrenuta akcija o životnoj sredini pod nazivom „Dan Zemlje” i za taj dan je izabran 22. april. Akcija je stekla veliki publicitet i „Dan Zemlje” je ustanovljen prvo u toj zemlji, a zatim od 1992. u celom svetu.Beta

---------------------------------------------------

Dulić poziva na akciju  „Velikog spremanja Srbije”

BEOGRAD – Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić pozvao je sve građane, povodom današnjeg obeležavanja Dana planete zemlje, da se uključe u akciju Velikog spremanja Srbije 4. juna i na taj način doprinesu da i naša zemlja postane čistija i zdravija za život, saopštilo je to ministarstvo.

On je ukazao na to da je, kada je pokrenuta akcija „Očistimo Srbiju”, tek 60 odsto domaćinstava u Srbiji bilo „pokriveno” organizovanim odnošenjem otpada.

Dulić je istakao da je prvobitno planirano da se do 2014. godine taj procenat poveća na 75, ali da preliminarni podaci pokazuju da bi već do kraja ove godine mogao da se postigne taj cilj.

Ministar je rekao da su do sada nabavljene hiljade kanti i kontejnera i desetine kamiona za odnošenje smeća, a biće nastavljeno i sufinansiranje aktivnosti lokalnih samouprava na čišćenju divljih deponija.

Dulić je podsetio na statistiku koja govori da se očišćene deponije često ponovo pojavljuju na istim mestima i pozvao sve državne organe da kažnjavaju sve one koji zagađuju životnu sredinu.

„Kazne smo povećali i do deset puta, Zakonom o upravljanju otpadom i Zakonom o zaštiti životne sredine. Sada su za privredni prestup zaprećene kazne od 1,5 do tri miliona dinara, a za prekršaj od pola miliona do milion dinara. Za prekršaje za preduzetnike i fizička lica, predviđena je i kazna zatvora do 30 dana”, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, od kaznenih odredbi zakona nisu izuzeti ni zaposleni u organima državne uprave, a u Krivičnom zakoniku su za dela protiv životne sredine propisane novčane i zatvorske kazne.

Zaštitne mere dozvoljavaju sudu da izrečene kazne poveća do 20 puta u srazmeri sa visinom pričinjene štete, zabranu obavljanja dužnosti i zabranu obavljanja delatnosti do 10 godina, napomenuo je Dulić.

On je istakao da će akcija Velikog spremanja Srbije, koja je počela čišćenjem divljih deponija i smetlišta na Južnoj Moravi i Jablanici, trajati sve dok problem divljih deponija i smetlišta ne bude rešen u potpunosti.

„Da to nisu jedinstveni slučajevi velikog zagađenja rečnih korita, govori i podatak da se od 164 registrovanih deponija, čak 25 nalazi na manje od 50 metara od vodotokova, od kojih 14 na samoj obali ili površini vode”, navedeno je u saopštenju.

Dan planete zemlje -22- april - širom sveta se obeležava pod sloganom „Milijarda zelenih dela”, kojim se ukazuje na doprinos svakog pojedinca u postizanju održivog razvoja.

Obeležava se u 175 država i uz učešće 500 miliona ljudi, dok će Rio de Žaneiru 2012. godine biti održana konferencija Ujedinjenih nacija o održivom razvoju, a cilj je da se do tada uz pomoć velike kampanje napravi „milijarda zelenih dela”.

To podrazumeva da svaki pojedinac nekom svojom akcijom ili delom doprinese očuvanju planete Zemlje, poput čišćenja smetlišta, sadnje drveća, vožnje bicikla, umesto automobila.Tanjug

objavljeno: 22.04.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.