Izvor: B92, 26.Apr.2010, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan intelektualne svojine

Beograd -- Danas se širom sveta obeležava Dan intelektualne svojine. Ovogodišnja poruka glasi "Inovacije povezuju svet".

Svetska organizacija za intelektualnu svojinu na taj način ukazuje celom svetu na to da se upravo zajedničkim inovacionim poduhvatima može boriti protiv postojećih ekonomskih teškoća.

Direktorka Zavoda za intelektualnu svojinu Branka Totić kaže za B92 da je sve ono što potpada pod intelektualnu svojinu od izuzetnog značaja, jer je bez >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << inovacija i zaštite intelektualne svojine nemoguće zamisliti razvoj konkurentnog tržišta.

Nova rešenja koja se štite patentima, novi izgled proizvoda, odnosno dizajn, robne marke i žigovi, ali i geografsko poreklo - sve to potpada pod intelektualnu svojinu.

Značaj postojanja inovacije i zaštite intelektualne svojine, prema rečima direktorke Zavoda za intelektualnu svojinu, višestruk je.

"Sva ova dobra koja se štite intelektualnom svojinom su veoma značajna za današnji svet, značajna su sa jedne strane zato što se njima štite inovacije, koje svakako pokreću život i da se današnji Dan intelektualne svojine slavi, kao što ste rekli pod ovom parolom da inovacije povezuju svet. Inovacije su zaista neophodne za razvoj konkurentnosti, za smanjivanje ekonomskog jaza koji postoji", rekla je Totićeva.

Država, prema rečima direktorke Zavoda, ima efikasne mehanizme da zaštiti pronalazače.

"Većina zakona iz oblasti intelektualne svojine je doneta i sami propisi iz intelektualne svojine sadrže taj mehanizam, dakle ono što je novo - dobija patentnu zaštitu, dobija monopol da isključivo nosilac patenta ima pravo na period na koji je zaštićen od 20 godina maksimalno da ima ekonomsku korist od toga pronalaska. Dakle, država štiti, ukoliko neko povredi, on, nosilac patenta tuži, e sad dolazimo do pitanja sudstva i efikasnosti sudstva", kaže Totićeva.

U organizaciji Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj, u toku je takmičenje za "Najbolju tehnološku inovaciju 2010".

Finalno takmičenje biće održano krajem decembra, a mladi pronalazači će se boriti za nagrade u tri kategorije - realizovane inovacije, inovativne ideje i potencijali.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Danas se obeležava dan intelektualne svojine

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Apr.2010

BEOGRAD - Svetska organizacija za intelektualnu svojinu na taj način ukazuje celom svetu na to da se upravo zajedničkim inovacionim poduhvatima može boriti protiv postojećih ekonomskih teškoća.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.