Izvor: B92, 27.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan državnosti bez države

Beograd -- Iako Savezne Republike Jugoslavije nema pune tri godine, njeno osnivanje Srbija i danas slavi, dok je u Crnoj Gori normalan radni dan.

27. aprila 1992. poslanici Srbije i Crne Gore usvojili su Ustav Savezne Republike Jugoslavije, koji po brzini kojom je napisan - samo pet dana bilo je potrebno piscima da ga sastave - možda zaslužuje i da uđe u Ginisovu knjigu rekorda. Ipak, tvorci Ustava nisu ni sanjali da će dan kada je on usvojen nadživeti, kao praznik, i njegovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trajanje.

Usvajanju Ustava - koji je nazvan i Žabljački, po mestu gde je nastao - prethodio je referendum na kome se čak 95,7% građana Crne Gore izjasnilo za zajedničku državu sa Srbijom. 14 godina kasnije, stvari izgledaju mnogo drugačije. Za zajedničku državu izjašnjava se mnogo manje crnogorskih građana, a taj zvanični praznik u Crnoj Gori više se ne obeležava.

Ako možda nismo rekorderi u brzini pravljenja ustava, onda smo sigurno neformalni rekorderi u tome što smo slavili dan države (SFRJ - 29. novembar) čitavih 11 godina pošto je ta država prestala da postoji. Savet ministara je 2003. utvrdio Nacrt zakona o praznicima SCG, kojim je utvrđen predlog da umesto 27. aprila, Dan državne zajednice bude 4. februar, kada je proglašena Ustavna povelja državne zajednice. Nacrt zakona, koji je trebalo da bude dostavljen državama članicama i parlamentu SCG radi daljeg razmatranja, do danas nije stigao na dnevni red. A kako stvari stoje, možda nikada neće ni stići.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.