Dan borbe protiv trgovine ljudima

Izvor: B92, Tanjug, 18.Okt.2009, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan borbe protiv trgovine ljudima

Beograd -- Srbija je zemlja visokog rizika, u kojoj se povećava broj žrtva trgovine ljudima, upozoravaju stručnjaci na Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Procenjuje se da u zapadnu Evropu godišnje stiže nekoliko stotina hiljada žena, žrtava trgovine, kao i da je godišnja dobit od njihovog seksualnog iskorišćavanja veća od 12 milijardi dolara. Trgovina ljudima se koristi najčešće za seksualno iskorišćavanje, prisilan rad, ropstvo, ali je i sve raširenija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trgovina organima.

Muškarci su najčešće žrtve prisilnog rada, žene prostitucije, a deca prosjačenja i prodaje porodicama bez dece.

Na izložbi dečijih crteža pod nazivom "Moderno ropstvo", koja predstavlja problem trafikinga, ministar policije Ivica Dačić rekao je da će država pružiti neophodnu podršku žrtvama.

"Jasno je opredeljenje Vlade Srbije da stane na put trgovini ljudima i da upozori sve, a naročito mlade, na ovaj i slične izazove savremenog društva", rekao je Dačić.

Novi šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer, izjavio je da je zadovoljan učešćem Srbije u obeležavanju evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

"Jako sam srećan zbog činjenice da je Srbija odmah reagovala kada smo pokrenuli ovu inicijativu i aktvino učestvovala u njoj. U ovoj akciji nije učestvovalo samo Ministarstvo unutrašnjih poslova, nego je povećana informisanost potencijalnih žrtava”, kazao je Dežer.

Ivana Radović iz nevladine organizacije Astra, gostujući u vestima TV B92 rekla da je pored žena koje su žrtve trafikinga, značajno povećan udeo muškaraca kao žrtvi, a naročito dece koja čine polovinu ukupnih slučajeva.

"Trend pristutan poslednjih par godina da se Srbija pojavljuje, to jest vidljiva je kao zemlja porekla, znači, žrtve su naši državljani i to je nešto što se zove interna trgovina ljudima. Dakle, od vrbovanja do eksploatacije, ceo proces se odvija na našoj teritoriji”, kazala je Radovićeva.

"Nema tog prekograničnog elementa na koji smo navikli da mislimo kada govorimo o trgovini ljudima”, objasnila je ona.

Ivana Radović kaže da je pema podacima kojima raspolaže u prvih devet meseci ove godine "Astra" identifikovala ili pružila pomoć 25 osoba, od čega više od polovine čine deca.

"Oni su izloženi seksualnoj eksploataciji, prinudnom braku, radnoj eksploataciji, i prema našim podacima samo jedna osoba je muškog pola. Podaci MUP-a za prvih meseci ove godine su: 33 žrtve, od čega 10 muškaraca i 23 žene", kaže Radovićeva.

"Ono što je zaista alarmantno je da je 75 odsto žrtava deca i to jedanaestoro dece mlađe od 14 godina i četrnaestoro dece uzratsa od 14 do 18 godina", navodi ona.

Pored toga izmenjen je i dopunjen krivični zakonik.

"Kazne za trgovinu ljudima su povećane što je važno jer sada više trgovci ne mogu da budu osuđeni na uslovne kazne. Povećana je minimalna kazna za trgovinu decom", kaže Ivana Radović.

"Mi smo na to apelovali godinama pošto imamo rast trgovinom decom i po prvi put u našem zakonodavstvu uvedena je krivična odgovornost korisnika usluga. Dosta toga je posledica ispunjavanja zahteva za liberalizaciju viznog režima sa EU. Nadam se samo da se, kada dođemo na belu Šengen listu neće sve zaustaviti, pošto je za borbu protiv trgovine ljudima potrebna politička volja", zaključila je ona.

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima se održava pod sloganom "nimalo tolerancije za kriminalce i puna podrška žrtvama".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.