Izvor: B92, 01.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan borbe protiv side

Beograd, Pirot, Niš, UN -- Prvi decembar u svetu se obeležava kao Dan borbe protiv HIV-a i side. U Srbiji nekoliko akcija.

Nacionalna komisija za HIV i Sidu u saradnji sa Crvenim krstom, vladinim i nevladinim organizacijama danas je na beogradskom Trgu Republike deljenjem propagandnog materijala obeležila 1. decembar, Svetski dan borbe protiv side.

Organizacije koje se u Srbiji bave tim problemom prvi put su ove godine zajedničkom akcijom obeležile Svetski dan borbe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv side.

Oko 100 predstavnika tih organizacija prošetalo je centralnom beogradskom Knez Mihailovom ulicom noseći zapaljene sveće u znak sećanja na one koji su preminuli od te bolesti.

U organizaciji Studentske poliklinike danas se na Trgu Republike može obaviti besplatno testiranje na HIV, a na svakom štandu mogu se dobiti saveti o HIV/AIDS-u, o tome kako se prenosi, prepoznaje i kako se zaštiti.

JAZAS: Di du li du di du, da li imaš sidu?

Omladina JAZAS-a pokrenula je kampanju pod nazivom "Di du li du di du, da li imaš sidu - Testiraj se", koja obuhvata edukativne i preventivne aktivnosti. Kampanja se zasniva na karikaturama političara u Srbiji koje su ujedno i preventivna poruka koju žele da pošalju naciji.

Vojislav Koštunica sa plakata poručuje - "Nemojte biti neobavešteni kada je sida u pitanju, to vas može koštati života"; Boris Tadić se pita "Ogledalce, ogledalce, je l tako da nemam sidu?" Mlađan Dinkić upozorava - "I na sidu ima da se plati PDV".

Ovo su samo neke od 104 sličice političara i drugih javnih ličnosti u pozama u kojima ih narod najbolje poznaje, i porukama u vezi sa problemom AIDS-A, iz šaljivog albuma pod nazivom "Srpska kurton liga 2006". Među karikaturama glavnih urednika su Aleksandar Tijanić, Željko Mitrović i Veran Matić.

"Prve reakcije političara od jutros su zaista sjajne. Nekoliko političara se već javilo i tražili su da kupe album, nekima smo poslali samo njihove karikature, a svakom političaru ćemo do kraja kampanje poslati majice sa njihovim likom i sa tekstom koji ide ispod. Mi se nadamo da se neće naljutiti, jer naša želja nije bila nikoga ni da ponizimo ni da uvredimo", kaže direktor Omladine JAZAS-a Karlo Boras.

Naziv ovogodišnje kampanje "Di du li du di du, da li imaš sidu? Testiraj se" je šaljiv jer, kako kažu, bolest nije nimalo šaljiva. Ovaj naziv izazvao je polemike o tome da li vređa obolele, međutim, odabran je upravo u dogovoru sa HIV pozitivnim osobama.

"Mi smo prvo kad smo smislili taj reklamni slogan otišli u Kju klab, grupu za samopomoć HIV pozitivnih, i njihove članove pitali kako reaguju. Ni jedan od njih tridesetak sa kojima smo razgovarali nije našao da je to na bilo koji način uvredljivo za njih", kaže Boras.

Pored glavne aktivnosti kampanje, albuma sa samolepljivim sličicama, koji će na štandovima JAZAS-a, osim u Beogradu, moći da se nabave u još 11 gradova naredne dve nedelje, na Trgu Republike organizovana su besplatna testiranja, kao i deljenje mnogobrojnih brošura o zaštiti, načinu inficiranja i lečenju.

Za 9. decembar je planrian "Marš solidarnosti" sa osobama obolelim od SIDE i HIV pozitivnim gradjanima. Kampanja traje do 16. decembra.

Nišavski okrug drugi u Srbiji po broju zaraženih

Nišavski okrug je po broju novoinficiranih HIV-om drugi u Srbiji, saopštili su danas, povodom Dana borbe protiv side, medicinski stručnjaci iz Niša.

"Od početka godine registrovano je pet novoinficiranih, četiri osobe su obolele, a tri su umrle od side", rekla je šefica odseka za polno prenosive bolesti Instituita za zaštitu zdravlja u Nišu Biljana Kocić.

Ona je na konferenciji za novinare kazala da je od 1987. godine do 2006. u Nišavskom i Topličkom okrugu inficirana 101 osoba, a da je 77 obolelo. Od side su umrle 43 osobe u tom periodu.

Jagodina: Besplatan test na HIV

Povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv side, građani Jagodine moći će da se u narednih sedam dana besplatno testiraju na HIV u službi za transfuziju krvi Zdravstvenog centra.

Prema rečima sekretara Crvenog krsta u Jagodini Živorada Stanojevića, aktivisti te organizacije danas su delili propagandni materijal u centru grada, a u Osnovnoj školi "Boško Đuričić" održano je predavanje o prenošenju virusa HIV.

U Jagodini je do sada registrovano pet osoba obolelih od AIDS-a, a 2006. godine zabeležen je jedan slučaj. U Pomoravskom okrugu ima oko 20 osoba obolelih od AIDS.

Tribina u gimnaziji u Pirotu

Parlament đaka Pirotske gimnazije organizovao je tribinu "Za ljubav bez straha" povodom Svetskog dana borbe protiv side.

Epidemiolog Zlatimir Todorović je izjavio da je od registrovanja prvog slučaja, 1989, u Pirotskom okrugu registrovano 11 slučajeva, da je devet obolelih, a da je osam osoba umrlo.

Specijalistkinja socijalne medicine iz pirotskog Zavoda za javno zdravlje Elizabeta Aleksić ukazala je na značaj zdravog načina života i izbegavanja rizičnog ponašanja. "Virus side se ne dobija, već se uzima", rekla je ona i pozvala gimnazijalce da bez straha i predrasuda posete Savetovalište za mlade, koje od prošle godine radi u Pirotu.

Anan: Nastaviti borbu protiv side, alarmantni podaci

Odlazeći generalni sekretar UN Kofi Anan je povodom Svetskog dana borbe protiv side, 1. decembra, apelovao na svetske lidere, ali i na čitavo čovečanstvo da preuzmu veću odgovornost u borbi protiv te bolesti koja je za 25 godina odnela više od 25 miliona života.

Četvrt veka od prvog slučaja zaraze, sida se i dalje širi, sa 11.000 novih slučajeva inficiranja dnevno i više od tri miliona smrtnih slučajeva godišnje.

U svetu je serpozitivno gotovo 40 miliona ljudi, a od tog broja 25 miliona živi u Africi, podaci su tela UN za borbu protiv side koje je formirano pre 10 godina u cilju koordinisanja borbe na svetskom nivou.

Često zaboravljene žrtve side su deca, njih više od 2,3 miliona živi sa virusom HIV uglavnom u siromašnim zemljama. U svetu se svakog minuta virusom zarazi jedno dete mlađe od 15 godina. Epidemija godišnje ubije pola miliona dece što znači da svakog minuta umre jedno dete.

Anan je u poruci međunarodnoj zajednici čestitao na izvesnom napretku u borbi protiv ove opake bolesti, ali i ukazao da je potrebno dalje ulagati napore.

"Svet je dugo odbijao da se suoči sa realnošću. Ali, stavovi su se pre 10 godina promenili i svet je počeo da učestvuje u borbi protiv side s ozbiljnošću koju zaslužuje", dodao je on.

Međutim, i pored deblokiranja finansijskih sredstava i boljeg pristupa lečenju, broj zaraženih i dalje se povećava pa je zato neophodna i velika politička volja.

"Odgovornost - tema ovogodišnjeg Svetskog dana - zahteva da svaki predsednik ili premijer, svaki parlamentarac i političar odluči i kaže: 'sida je moj zadatak'", rekao je Anan.

On je objasnio da je potrebna veća zaštita rizičnih grupa, rad sa civilnim društvom i delovanje kako bi se omogućila veća "moć i autonomija žena i devojaka" i "promena odnosa muškarac-žena na svim nivoima društva".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.