Dan borbe protiv raka

Izvor: RTS, 04.Feb.2019, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan borbe protiv raka

U svetu je prošle godine obolelo 18 miliona ljudi, a zabeleženo je više od devet i po miliona smrtnih ishoda. U Srbiji godišnje oboli više od 36.000 ljudi, a umre 20.000. Među 40 evropskih zemalja, Srbija je na drugom mestu po umiranju i na 12. po obolevanju od raka, podaci su na Svetski dan borbe protiv raka.
Maligne bolesti mogu biti sprečene i, ako se otkriju na vreme, potpuno izlečene. Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zdravlja i RTS su pre godinu i po dana pokrenuli Nacionalnu kampanju "Rak je izlečiv" - ciljevi su bolja prevencija, bolja dijagnostika i bolje lečenje.

Najveći broj obolelih na teritoriji Vojvodine leči se u Kliničkom Centru u Novom Sadu i u Institutu u Sremskoj Kamenici.
Direktor Kliničkog centra Vojvodine Petar Slankamenac rekao je da svi onkološki bolesnici bivaju upućeni u Klinički centar na dijagnostiku.
Slankamenac je rekao da imaju za sada dobru opremu, a u planu je i novi mamograf.
Kako kaže, do sada je za taj klinički centar kupljeno dosta nove opreme.
"Anglio sala radi već u punom obimu. Planiramo kupovinu visokosofisticirane opreme, kao i rekonstrukciju 30.000 kvadratnih metara", najavio je direktor Kliničkog centra.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Alarmantni podaci: U Srbiji godišnje od raka umre 20.000 ljudi

Izvor: Vesti-online.com, 04.Feb.2019

U Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 ljudi...Vodeći uzroci oboljevanja i umiranja od raka u našoj zemlji gotovo su identični vodećim uzrocima oboljevanja i smrtnosti od malignih tumora u većini zemalja u razvoju....

Nastavak na Vesti-online.com...

Svetski dan borbe protiv raka: Karcinom godišnje odnese 20.000 života u Srbiji

Izvor: Radio 021, 04.Feb.2019

Danas je Svetski dan borbe protiv raka i stižu zabrinjavajuće statistike...Getty ImagesPrekomerna težina je jedan od faktora rizika..Rak u Srbiji godišnje odnese oko 20.000 života, dok se istovremeno u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti...Srbija je, prema procenama...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.