Izvor: B92, 25.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Beograd -- Danas je međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, nevladine organizacije se uključuju u kampanju "16 dana aktivizma".

Otkada se javno progovorilo o porodičnom nasilju i otkada se po zakonu takvo ponašanje kažnjava, mnoge žrtve su se ohrabrile i počele da prijavljuju nasilnike. Ipak, mnoge žene se teško odlučuju da napuste svoju porodicu i dom, zbog dece ali i zbog teške ekonomske situacije.

Analizom brojnih prijavljenih slučajeva nasilja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Udruženje sudija za prekršaje zaključilo je da je nasilnik uglavnom muškarac srednje životne dobi i obrazovanja, kao i da se nasilno ponaša češće u potpuno svesnom, a ne u alkoholisanom stanju. Međutim, kad je u pitanju porodično nasilje, najvažniji je ekonomski faktor, kaže sudija Zoran Pašalić.

Upravo zbog teške ekonomske situacije, mnoge žrtve ne mogu da pronađu pravo rešenje kako sebi da pomognu. Međutim, žene koje su bile žrtve i boravile i u sigurnoj kući, kažu da im je žao što ranije nisu napustile nasilnika. One sada pokušavaju da nadoknade izgubljene godine.

U Srbiji mnoge žene trpe teško fizičko nasilje, a prema porodičnom zakonu, dovoljno je da ponašanje jednog člana porodice ugrožava spokoj drugog člana, pa da to bude razlog za intervenciju nadležnih organa.

Resocijalizacija žena

Četiri i po hiljade žena Srbije žrtve su porodičnog nasilja koje su se ove godine obratile za pomoć Savetovalištu za borbu protiv nasilja u porodici. Njihov broj raste iz godine u godinu, saopšteno je dan uoči Međunarodnog Dana borbe proptiv nasilja u porodici.

Žene žrtve nasilja doživljavaju višegodišnje psihičko, ali i fizičko maltretiranje koje je često jasno vidljivo. Zbog toga je Savetovalište u julu mesecu napravilo sporazum sa Urgentnim centrom da budu zdravstveno zbrinute. Takođe, sporazum je napravljen i sa ženskim zatvorom u Požarevcu kako bi se pomoglo da se brže resocijalizuju žene koje su ubile muževe nasilnike.

"Svi smo svedoci da nasilja nad ženama i decom u Srbiji ima mnogo, mnogo više čak u seoskoj i ruralnoj sredini nego u Beogradu. Ovde se nasilje trpi godinama, po našim istraživanjima prosek koliko žena trpi nasilje pre nego što se obrati za pomoć je između 15 i 20 godina. Mi svakodnevno beležimo između 15 i 20 poziva žena sa decom koje imaju problem sa nasiljem u porodici. To su alarmantni podaci", kaže Vesna Stanojević, koordinatorka savetovališta.

Zlostavljane žene spas nalaze u Sigurnim kućama. Zato je značajno da se napravi više ovakvih prihvatilišta. B92 je pokrenuo akciju izgradnje SIgurne kuće, za pomoć žrtvama nasilja u porodici. Svi korisnici Telenorove mreže koji žele da pomognu, mogu da pozovu humanitarni broj 063/9765 i daju svoju donaciju.

Akciji B92 izgradnje Sigurne kuće juče se priključilo i predstavništvo Japan Tabako Internacionala sa donacijom od 8.000 evra. "Jako mi je drago, i kao ženi i kao nekom ko radi u JTI-u, što smo našli način za saradnju. Te žene dobijaju sigurno mesto na koje mogu da se sklone, sa koga mogu da ojačaju, dobiju neku dodatnu edukaciju, da se osposobe za život i, ako Bog da , tako jače više nikada u životu ne pristanu na nasilje", kaže Aleksandra Radić, predstavnica JTI-a.

132 žene sa decom smeštene su trenutno u tri sigurne kuće, koliko ih ima u Beogradu. Njihov broj se povećao u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 83.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.