Izvor: B92, 12.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan borbe protiv limfoma

Beograd -- Svetski dan borbe protiv limfoma obeležen je u centru Beograda akcijom "Prepoznajte simptome limfoma".

Prema istraživanju Udruženja obolelih od limfoma, 75 odsto ljudi u Srbiji nikad nije čulo za tu bolest koja je peta na listi najčešćih maligniteta, a pretpostavlja se da je broj obolelih od limfoma dva do tri puta veći u odnosu na broj dijagnostikovanih pacijenata.

U organizaciji Udruženja obolelih od limfoma (LIPA), u okviru ove akcije postavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je štand u Knez-Mihajlovoj ulici, na kojem su aktivisti građanima delili letke sa informacijama o bolesti.

U Udruženju navode da je limfom maligna bolest limfocita, ćelija krvi koje su sastavni deo odbrambenog sistema organizma. Simptomi su uvećane limfne žlezde (najčešće na vratu, preponama ili pazuhu), neobjašnjivi gubitak težine, povišena telesna temperatura, konstantan umor, pojačano znojenje (posebno noću), kašalj i svrab.

Doktorka Snežana Janković iz Srpske limfomske grupe i Instituta za hematologiju rekla je da je cilj današnje akcije da se pacijenti edukuju, pravovremeno prepoznaju simptome i na vreme jave lekaru.

"Uz pomoć Ministarstva zdravlja Republike Srbije, od pre tri godine u našoj zemlji se za lečenje ove bolesti koriste najsavremeniji lekovi, što je dovelo da značajnog napretka u lečenju obolelih od limfoma", rekla je ona.

Prema njenim rečima, ova bolest beleži dvostruki porast u proteklih 20 godina. Kampanju "Prepoznajte simptome limfoma" podržali su grad Beograd, Srpska limfomska grupa i farmaceutska kompanija Roš.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.