Izvor: B92, 22.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan bez automobila

Brisel -- Nije bilo lako, ali se dogodilo: osim u glavnom gradu Evropske unije, Belgijanci kao najodaniji evropski poklonici automobila u još oko 50 gradova i naselja ove zemlje, u nedelju su "zaboravili" na svog ljubimca, javlja dopisnik agencije SENSE, Zekerijah Smajić. Samoodricanje je trajalo jedan dan, ali je i to dovoljno da se dokaže da "Dan bez automobila" nije propast sveta i da se može preživeti i na nogama, biciklu, trotinetu, koturaljkama. Ipak, evropski komesar za životnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sredinu, mlada Švedjanka Margot Valstrom, ne gubi nadu da bi ova inicijativa, koja je pre četiri godine pokrenuta upravo iz Brisela, mogla uskoro prerasti u zvanični sve-evropski "car free day", odnosno u neku vrstu internacionalnog praznika za pešake. Uporište za takav optimizam ona nalazi u činjenici da je više od 100 miliona Evropljana ove nedelje ostavilo automobile kod kuće, kako bi kampanja za čistiji vazduh i manje buke, dobila puni smisao.

"Dan bez automobila" prihvaćen je u više od 1400 gradova u 36 zemalja širom Kontinenta, a osim većine članica Evropske unije, u akciju su se uključili i Slovenija, Madjarska, Poljska, Letonija, Brazil, Vijetnam, a talas se postepeno širi i u Bosni, Makedoniji, Crnoj Gori i drugim krajevima balkanskog područja. Sudeći po nedeljnoj simboličnoj biciklističkoj vožnji Briselom, u kojoj su osim evropske komesarke Valstrom, predano učestvovali i belgijski princ Filip i princeza Matilda, kao i belgijski premijer Gi Ferhofštat i ministarka transporta Izabel/ Durant - sveevropski pokret za čistiji vazduh i manje buke mogao bi prerasti u realnost oslobodjenu kompleksa i pogrešnog predubedjenja da je automobil simbol društvenog prestiža i materijalne moći. Jer zagađenost vazduha i pritešnjenost čoveka pod teretom vlastitih tehnoloških izuma, postali su vrlo ozbiljna pretnja psihološkoj ravnoteži stanovnika velikih gradova.Prema podacima Evropske unije, automobili i drumski transport uopšte, glavni su krivac za više od 40% svih danas prisutnih nečistoća u atmosferi. Takav trend zagađivanja je u stalnom porastu, jer je u poslednjih osam godina ova vrsta transporta u EU imala najveću stopu rasta - 7,2 odsto, dok je broj automobila u istom periodu povećan za celih 10 procenata. Zbog toga se, za putovanje na relaciji od samo 23 km, danas u velikim gradovima gubi celih 55 minuta, pa milionima ljudi širom Evrope i sveta, i bukvalno, veliki deo života prolazi za volanom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.