Dačić: Želimo više Roma na konkursima za policajce

Izvor: Blic, Beta, 30.Jun.2009, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Želimo više Roma na konkursima za policajce

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Ivica Dačić izjavio je danas da je MUP odlučan da svim građanima, bez obzira na različitosti, pruži adekvatnu zaštitu i pozvao pripadnike manjina, naročito Rome, da se u većem broju prijavljuju na konkurse za rad u policiji.

Na okruglom stolu u Palati Srbije na temu "Unapređenje bezbednosne zaštite i položaja Roma", Dačić je rekao da Ustav garantuje svim građanima jednaka prava i bezbednost i dodao da je MUP odlučan da obezbedi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svima jednaku zaštitu.

On je rekao da romska zajednica ima specifične probleme zbog čega će policija i dalje energično reagovati kada je u pitanju ugrožavanje njihove bezbednosti.

Dačić je, međutim, dodao da je potrebno raditi i na prevenciji, zbog čega je neophodno uspostaviti bolju komunikaciju između policije i te zajednice.

Ministar policije je kazao da bi MUP želeo da se što veći broj pripadnika manjina, a naročito Roma, prijavljuje za posao u policiji, odnosno za školovanje u policijskim obrazovnim institucijama.

On je kazao da je interes Srbije da sve zajednice žive kao ravnopravni građani a da je to dobro i za sliku koja se o državi stvara u svetu.

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić je rekao da državni organi tesno sarađuju sa MUP-om kako bi se obezbedilo poštovanje ljudskih i manjinskih prava svih nacionalnih zajednica jer je to u interesu građana i uslov za nastavak evropskih integracija.

Karadžić je ocenio da je u tu svrhu potrebno obezbediti veću edukaciju policijskog kadra ali i primeniti već usvojene strategije i planove Vlade Srbije za poboljšanje uslova života Roma i drugih manjina.

Predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta romske manjine Slavko Jovanović posebno je ukazao na značaj bliže saradnje Roma i MUP-a kako bi se obezbedila preventivna zaštita a ne samo sankcionisanje počinilaca krivičnih dela.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.