Izvor: Glas javnosti, 22.Nov.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da ne ofira Holbruka

BEOGRAD - Radovan Karadžić, koji se nalazi u pritvoru Haškog tribunala, žalio se nedavno na odluku tamošnjeg registra kojom mu se zabranjuje kontakt sa novinarkom holandskog lista Revu Zvezdanom Vukojević, a kojoj je, na njeno insistiranje, odlučio da da intervju.

U svojoj žalbi predsedniku Haškog tribunala Patriku Robinsonu on se poziva na slobodu govora, koja je zagarantovana Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i Evropskom konvencijom, kao i nizom odluka koje se tiču >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << davanja dozvole zatvorenicima da komuniciraju sa medijima.

S druge strane, sam Statut Tribunala, prema rečima Karadžićevog advokata Svetozara Vujačića, zabranjuje pritvorenicima da daju izjave za medije.

- Jedino informisanje javnosti o optuženom je omogućeno samo putem televizijskog prenosa iz sudnice - kaže Vujačić.

Ono što je pomalo iznenadilo javnost, međutim, jeste činjenica da Karadžić ima nameru da pomenuti intervju da novinarki Zvezdani Vukojević, za koju je i sam Karadžićev advokat prvi put čuo „pre dva-tri dana“ i za koju može „po imenu i prezimenu jedino da zaključi da je naša“.

Ni Karadžićev brat Luka ne zna ko je Zvezdana Vukojević i zbog čega je baš Radovan odlučio da sa njom „popriča o Ričardu Holbruku“.

MILOŠEVIĆ BIO IZUZETAK

Haški tribunal do sada nije bio dovoljno moćan da spreči da se glas pritvorenih čuje i van zidina Sheveningena. Najpoznatiji je svakako intervju koji je francuskom listu Figaro dao Slobodan Milošević dok je spremao odbranu u „birou“ pritvorske jedinice. Oštrom oku administracije promakao je razgovor između Miloševića i francuskog novinara Renoa Zirara.

Zirara je tokom intervjua bio dva puta prekidan, da bi stražar predao „jednu veliku cigaru“ Miloševiću kao poklon hrvatskog generala Slobodana Praljka, a drugi put je sam Milošević izašao iz „biroa“ da bi se pozdravio „sa jednim starim prijateljem, bankarom iz Zagreba“.

Karadžić je krajem oktobra, a onda ponovo 7. novembra, zatražio od Tribunala da mu se odobri kontakt sa novinarkom Zvezdanom Vukojević zbog intervjua, a na taj razgovor je pristao da bi, kako navodi u zahtevu, mogao da kaže istinu o sporazumu sa bivšim američkim ambasadorom Ričardom Holbrukom.

Registar Tribunala odbio je taj zahtev od 10. novembra zbog toga što, kako stoji u obrazloženju, postoji mogućnost da se „iznesu detalji o pritvoru i sigurnosnim mehanizmima pritvorske jedinice“.

Karadžić se žalio što registar nije razmotrio mogućnost telefonskog ili pisanog intervjua, navodeći i da Tribunal na svom sajtu pruža mnogo više informacija od onih koje bi on saopštio u intervjuu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.