Da li znate ko je Milunka Savić?

Izvor: NaDlanu.com, 26.Okt.2012, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li znate ko je Milunka Savić?

Na nekom kvizu na pitanje, ko je jedina žena na svetu nosilac francuskog odlikovanja Ratni krst sa zlatnom palminom granom, mnogi sigurno ne bi umeli da daju tačan odgovor - Milunka Savić.

Poznata i kao srpska Jovanka Orleanka Milunka Savić je bila dobrovoljac u Balkanskom ratu 1913. bila je podnarednik u Drugom puku i srpska heroina Prvog svetskog rata. Ranjavana je u borbama devet puta, a ipak, nije sahranjena u Aleji velikana već u porodičnom grobnom mestu, na Novom groblju u >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << Beogradu. Sahranjena je bez državnih i vojnih počasti.U bici na Bregalnici je za hrabrost dobila čin podnarednika i prvi orden za hrabrost. U Prvom svetskom ratu se naročito istakla kao bombaš u Kolubarskoj bici. Jedina je žena u svetu koja je odlikovana francuskim ordenom Ratni krst sa zlatnom palmom, ruskim ordenom Svetog Đorđa, najvišom medaljom za hrabrost Engleske Svetog Mihajla Prvog reda.Za Milunku najskuplji konjakPostoji jedna anegdota, prema kojoj je tokom boravka srpske vojske u Grčkoj, Milunka Savić na svečanosti u Solunu, na provociranje francuskih oficira može li da baci deset koraka bombu, uzela flašu konjaka (težina dve ručne bombe) i bacila je na udaljenost od 40 metara. Za ovo je od francuskog generala Mauricija Saraja dobila na poklon 18 boca najskupljeg francuskog konjaka iz 1880. godinePosle rataKao i mnogi borci i Milunka je posle Prvog svetskog rata bila zanemarena i napuštena. Radila je kao pomoćna radnica a penziju je dobila od Državne hipotekarne banke. I pored poziva odbila je ponudu da se preseli u Francusku i da dobija francusku vojnu penziju. Za vreme Drugog svetskog rata deset meseci je bila zatočena u logoru Banjica. Prethodno je pred svoje tri ćerke bila teško pretučena. Priča se da ju je iz logora na Banjici oslobodio lično visoki nemački vojnik koji je u njoj prepoznao dostojnog neprijatelja iz Prvog svetskog rata.Posle Drugog svetskog rata Milunka Savić pada u zaborav preživljavajući kao čistačica. Umrla je u Beogradu 5. oktobra 1973.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.