Izvor: B92, 21.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li vaspitačice tuku decu

Beograd -- Vest koja je poslednjih dana uzdrmala javnost je ona o vaspitačici koja je u vrtiću pretukla dete.

Ana Karoule, vaspitačica u zemunskom vrtiću "Veverica", pretukla je trogodišnjeg dečaka, dobila otkaz zbog tog postupka, a protiv nje je podneta i krivična prijava zbog zlostavljanja. Majka pretučenog dečaka Vita Davidović rekla je u izjavi za B92 da će dete ipak morati da vodi u vrtić jer zbog posla ni ona, ni njen suprug ne mogu da čuvaju dete.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Vita Davidović navodi i da se dečak još plaši, ali se ona nada da će se posle slučaja s njenim detetom nešto u vrtićima promeniti. "Išla sam s detetom i mužem, da vidimo kako će dete reagovati. Kako smo se približavali, već kad smo izašli na pravac ka vrtiću, on je počeo da viče da neće da ide u vrtić. Kada smo došli, nije hteo da pređe ni ogradu, da uđe u vrtić. Stajali smo pored ograde da vidimo da li hoće da uđe, da vidi svoje drugare, ali nije hteo", rekla je ona.

Drugi roditelji se nadaju da je to samo pojedinačan slučaj i da se takve stvari više neće događati. "I dalje me je strah i sve više sam zabrinuta zbog priča koje slušam okolo, van ove ustanove", rekla je jedna majka. Druga kaže da nisu sva deca zlostavljana i da je to uradila samo jedna vaspitačica. "I moj sin je bio u tom vrtiću od 1996. i nemamo nikakve primedbe, ni na vaspitače, ni na osoblje", kaže ona.

Gradski sekretar za socijalnu i dečju zaštitu Zorica Pavlović objasnila je za B92 da se prilikom zapošljavanja osoblja u predškolskim i školskim ustanovama oni ne podvrgavaju nikakvim specijalnim testovima koji bi potvrdili da je ta osoba psihofizički podobna za rad s decom. Zorica Pavlović je navela i da bi zbog sličnih slučajeva nadležno ministarstvo trebalo preciznije i detaljnije da definiše tu oblast.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.